Randevú az orgonával – Invitáló egy rendhagyó éjszakára

Szerző, fotók: Böjtös Kinga

Idén nemzetközivé válik a hazánkban 2019 óta rendszeresen jelentkező „Orgonák éjszakája” programsorozat, így május 18-án négy kontinens majd harminc országában hangzik fel a hangszerek királynőjének összetéveszthetetlen hangja. Rendhagyó sajtótájékoztatón jártunk a Zeneakadémián.

A nagyszabású felújítása után 2013-ban újranyitott szecessziós épületbe lépni, a régi fényében pompázó nagytermet megcsodálni önmagában is felemelő élmény. Ám amikor maga az orgonaművész mutatja meg az eredeti orgona szerkezetét, méltán érezheti magát a látogató a zene templomában. Így vette kezdetét az idei Orgonák éjszakája sajtótájékoztatója, ahol épp olyan közel kerülhettünk a hangszerek királynőjéhez, mint ahogy pünkösd szombatján teheti minden fesztivál látogató. 

„- Orgonistának lenni azért is oly különleges, mert e hangszer zenei irodalma jó ötszáz évet ölel fel, ezért a mesterségbeli tudáson túl széleskörű kultúrtörténeti tájékozottságot is igényel  – avatott be az orgonisták szakmai kihívásaiba Pálúr János orgonaművész-tanár, akinek játékát a színpadon helyet foglalva élvezhettük. Ezután egy országos premierből adott ízelítőt Balázs Ádám, az Oscar-díjas „Mindenki” című filmünk zeneszerzője, aki a Filharmónia Magyarország felkérésére erre az alkalomra írta „Fanfare Ungarico” című fanfárját. A zenemű ősbemutatója az összes programhelyszínen felcsendül majd egyazon napon, Guiness rekordokat idéző módon. Majd Szabó Balázs orgonajátéka következett, aki a nagyterem ornamentikáiról, mint Apollón babérligetére és a zene szentélyére utaló szimbólumokról is mesélt. Vezetésével a szintén felújított eredeti orgona belsejébe, sípjai közé is bepillanthattunk.

A zeneszerző és mindkét orgonaművész több ízben, több helyszínen szerepel az Orgonák éjszakája programsorozatban, mely idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitóeseménye is egyben. Elmondták, hogy a rendhagyó zenei est célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát, legyen szó hangzásról, zenei stílusról, az előadók személyiségéről és a koncertek lokációjáról. Ezért nem csak a szokásos helyszíneken – templomokban és koncerttermekben -, de köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, a Balaton közepén, akár még a metró aluljáróban is orgonamuzsika hallatszik majd ezen a napon. Hogy a fesztivál közönségének száma és érdeklődése az évek múltával egyre nő, azt a tájékoztatón bemutatott visszatekintő kisfilm is szemléletesen példázza:

A teljes program ezúttal is szinte felsorolhatatlan, de a koncertek közül kiemelkedő a Zeneakadémia orgonáját megszólaltató Hannfried Lucke, a Salzburgi Mozarteum professzora és Cameron Carpenter, az orgona Paganinijeként emlegetett orgonavirtuóz szereplése, vagy a Mátyás templomban fellépő Francesco Finotti mester. A fővárosi eseményekkel párhuzamosan a vidéki zenerajongókat is különleges programok sora várja: Békéscsabán három szoprán, Miklósa Erika énekművész és mentoráltjai, azaz a mester és tanítványai együtt lépnek színpadra, míg a pécsi zsinagógában Dés Lászlót és fiát, Dés Andrást, valamint Kaltenecker Zsoltot hallgathatjuk egy jazz stílusú trió-koncerten. Kecskemétre triplakoncertet szerveznek a Városháza udvarára, a Barátok Templomába és a Nagytemplomba, míg Debrecenbe egyenesen Oxfordból érkezett az az orgona, amit az Orgonák éjszakáján szentelnek fel. A Szegedi Dómban a „Rímbe öntött orgonasípok” előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös előadása hallható majd, ahol a színművész Babits Mihály műveit adja elő több részletben, a költeményekre reflektáló orgonaimprovizációval.

A rendhagyó helyszínek sorát erősíti az Uránia Nemzeti Filmszínház is, ahol régi magyar némafilmeket kísér majd élőben egy orgonaművész, vagy a Fővárosi Nagycirkusz, ahol orgonamuzsika fog vegyülni a szokásos cirkuszi hangulattal és látvánnyal. Míg a Balaton vizén a Szigliget nevű sétahajó szállítja a különleges hangszert és az azt megszólaltató művész

„ -A Liszt Intézetek és külhoni nagykövetségeink együttműködésével, a Filharmónia Magyarország szervezésében e rendezvény az idei évtől nemzetközivé válik, ezért értékes kulturális kapocs lehet a külföldön élő magyarok közt, tovább erősítve a nemzeti összetartozást. De alkalmat ad arra is, hogy külföldön megismerjék hazai előadóművészeinket, a magyar zeneirodalom gyöngyszemeit!„ – emelte ki a sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezetője. Továbbá elmondta, hogy a Filharmónia egy jelentős, 50%-os Early bird kedvezménnyel is készül az Orgonák éjszakájára, ami március 8-10. között lesz elérhető és az eseménysor minden programjára felhasználható. Ezért jól teszi a kuriózumokra nyitott zeneszerető közönség, ha időben tájékozódik a programokról és biztosítja helyét kedvenc előadója koncertjére az alábbi felületen: https://filharmonia.hu/fesztivalok/orgonak-ejszakaja