MESTERMŰVEK – MÁSKÉPPEN – A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye a Zeneakadémián

2024. március 2. szombat, 19.00 óra  

Közreműködik: Park Sang Hyeok – gordonka

Vezényel: Dénes István  

Műsor:

Dénes István: MÁV START S.O.S

Dohnányi: Hangversenydarab gordonkára és zenekarra

Popper: Magyar rapszódia, op. 68

Liszt – Dénes: Dante (a Dante-szonáta átirata zenekarra)

A MÁV Szimfonikus Zenekar következő hangversenyén, 2024. március 2-án Dénes István karmester vezényletével elsőként saját szerzeménye, a MÁV START S.O.S hangzik el, e mellett Dohnányi Ernő, David Popper és Liszt Ferenc művei szerepelnek, kicsit másképp.  

Vezénylő zeneszerző vagy komponáló karmester? – joggal tehetjük fel a kérdést Dénes Istvánnal kapcsolatban, aki itthon és külföldön egyaránt elismert opera-karmester, emellett termékeny zeneszerző, aki élénk fantáziával és figyelemre méltó humorérzékkel rendelkezik.

A MÁV Szimfonikus Zenekar iránti tisztelete jeléül komponált parafrázist a közismert MÁV szignálra. A művész gyermekkorában nagyon szeretett vonaton utazni, ezek az emlékek is inspirálták, de nem akart olyan zenét írni, amely a vonat mozgását ábrázolja, hanem olyan zenei elemekre építette darabját, amik a vasúttal kapcsolatosak.

A folytatásban Dohnányi Ernő, a 20. századi magyar zenetörténet jelentős alkotójának, Hangversenydarab gordonkára című műve hangzik el, amelyet édesapja számára komponált 1903-ban, aki ugyan nem volt muzsikus, de nagyon jól játszott gordonkán, még Liszttel is zenélt együtt. A mű a gyermek háláját és szeretetét fejezi ki édesapja iránt, zenéje csupa kedvesség. A darab egytételes, bár jól felismerhetően három formaegységre tagolódik, melyeket az üstdob halk szólói választanak el egymástól.

Az est szólistája, PARK SANG HYEOK – gordonkaművész, aki Dél-Koreában született 2004-ben. 12 éves korától a Koreai Nemzeti Tehetségek Iskolájában, majd a Nemzeti Művészeti Egyetemen tanult. Jelenleg a Lichtehsteini Nemzetközi Zeneakadémia ösztöndíjasa, a híres gordonkaművész, Ivan Monighetti tanítványa. 2015 óta minden évben részt vesz rangos zenei versenyeken, több első díjat nyert, 2018-ban első alkalommal volt aktív résztvevője a Kronberg Academy cselló mesterkurzusainak. 2022-ben, a David Popper IX. Nemzetközi Csellóverseny nagydíjasa lett, ennek köszönhetően különdíjként kapta a MÁV Szimfonikus Zenekar meghívását erre a vendégszereplésre.

A hangverseny első részének harmadik darabja David Popper (1843-1913) műve, a Magyar rapszódia csendül fel, amelyet 1894-ben komponált, részben Liszt hasonló művei, részben Brahms magyar táncainak példája nyomán. A tetszetős darab előadása hálás feladat a szólót játszó csellista számára is.

Az est második, egyben befejező részében Liszt – Dénes: Dante (a Dante-szonáta átirata zenekarra) hangzik el.

Dénes István hatalmas feladatra vállalkozott a Dante szonáta zenekarra való átírásával, az eredeti mű ugyanis abszolút zongoraszerű. Dénes István azonban zeneszerzőként és karmesterként nagyszerűen ismeri a zenekar kifejező eszközeit és hangszereinek lehetőségeit. A létrejött új mű több, mint Liszt szonátájának hangszerelt változata, talán többet is kifejez Liszt mondanivalójából, mint ahogy azt a nagy zeneszerző elképzelte.

Dénes István karmester-zeneszerző 1954-ben született, a Zeneakadémián zongora, karmester és zeneszerző diplomát szerzett. Solti György ösztöndíjjal a Bécsi Zeneakadémián tökéletesítette tudását. 1977 óta a Magyar Állami Operaház karmestere. 1987-től 1995-ig a Bréma-i Operaház első karmestere, 1995-től 2008-ig a Trier-i Opera főzeneigazgatója volt. Vendégszerepelt Varsó, Krakkó, Moszkva, Prága, Luxemburg, Metz, Berlin, Peking operaházaiban, a Bécsi Ünnepi Heteken, a Bregenz-i Ünnepi Játékok keretében Wagner „Ring”-jét vezényelte. Repertoárján mintegy 80 zenés színpadi mű szerepel.

Zeneszerzői tevékenységét a sokféleség jellemzi. Az Operaház számára ő készítette el Kacsóh: János vitéz című daljátékának új feldolgozását.

A MÁV Szimfonikus Zenekarnak évtizedek óta rendszeres vendégkarmestere, 2003-ban az ő vezényletével vette lemezre zenekarunk Sümegi Eszter első árialemezét.

Jegyek: https://mavzenekar.hu/event/mestermuvek-maskeppen/

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar