Tombol az erény Veresegyházon

Hét szereplő, szerelem, pénz, botrány és kavarodás. Jean de Létraz leghíresebb vígjátékát rendezi Simon Kornél a Veres 1 Színházban.

Jean de Létraz Tombol az erény című bohózatát mutatja be február 24-én a Veres 1 Színház. A drámaíró leghíresebb művének középpontjában egy férfi áll, aki kiszámíthatóan hétköznapi házasságából készül félrelépni, kalandja azonban félreértéseken alapuló helyzetkomikummá válik. A történetben hét szereplő egy hétvégén át keresi és kergeti a szerelmet, a pénzt, a nőket és a férfiakat, de még az irodalmat is. A deus ex machina a végére természetesen működésbe lép, ám a boldogsághoz és békülésekhez vezető út tartogat meglepetéseket. A francia vígjátékokra jellemző könnyedség, humor és káosz közepette az előadás őszintén mesél a párkapcsolati problémákról, a házasság intézményének fontosságáról, örömeiről és nehézségéről is.

A Veres 1 Színház legújabb előadását Szenes Iván fordításában Simon Kornél rendezi, aki szerint tévhit, hogy a bohózatok nem szólnak semmiről, csak a könnyed szórakozásról.

„Van olyan, hogy az embert – ha hosszú ideje él házasságban, párkapcsolatban – ördögtől való kíváncsiság fogja el, mi lenne, ha másképp élne? Sokan teszik fel a kérdést: vonzó vagyok még, vagy már csak a páromnak tetszem? Mi történne, ha nem lennék házas? Hogyan kezdeném elölről az életem? Fontos egyáltalán ez a házasság dolog?

Ahogyan a dal mondja: »minden asszony életében van egy pillanat«, szerintem minden férfi életében is van ilyen. Bizonyos kor felett nevezhetjük ezt életközépi válságnak is. A darab főhősével, Armanddal is épp ez történik, ez pedig nem csak számára, de a nézőknek is jó lecke. Megszokhatjuk ugyanis a társunkat annyira, hogy elvész a kötődés jelentősége, elfelejtünk foglalkozni azzal, mekkora szerepet játszik a másik az életünkben. Szerintem nagyon fontos, hogy igenis értékeljük és kezeljük helyén a dolgokat. Vegyük észre, mennyire fontos dolog mindez, és milyen felelősséggel jár nap, mint nap az együttélés” – mondja Simon Kornél, aki a Veres 1 Színház Hogyan nevezzelek? című előadásában színészként már korábban bemutatkozott, most azonban rendezőként is debütál a társulatban. „Nagyon szeretek itt dolgozni, már csak azért is, mert két ember – Zorgel Enikő és Venyige Sándor – lelkesedése, munkabírása, akarása működteti ezt a magánszínházat, és ez már önmagában megsüvegelendő. Itt lehet együtt gondolkodni, amiben én nagyon hiszek; nálam rendezőként is mindig a színész az első.”

A Tombol az erény című francia vígjáték február 24-étől látható Kálid Artúr, Zorgel Enikő, Janza Kata, Bacsa Ildikó, Beleznay Endre, Pásztor Tibor, Fésűs Nelly, Csáki Edina és Janik László főszereplésével. Az előadás Veresegyházon, majd a tavasszal Győrben és Debrecenben is látható.

Az előadásról bővebb információ:

https://veres1szinhaz.hu/tombol-az-ereny/?utm_source=PR&utm_medium=sajtokozlemeny

Forrás: Veres 1 Színház