The trees will burn blackened hands

Závorszky-Simon Márton kiállítása a Vizivárosi Galériában (II. kerület, Kapás utca 55.) 2024. január 5-26-ig.

The trees will burn with blackened hands
We returned with the light of the evening
The trees will burn, blackened hands
Nowhere to rest, no where to land

And we know who you are
And we know where you live
And we know there’s no need to forgive

Nick Cave: We No Who U R

Závorszky-Simon Márton (1988) elemi élménye a tűz, amely egyrészt a szellemit jelképezi művészetében, másrészt fizikai fájdalmainak kifejeződése: az alkotó huszonnégy éves kora óta él autoimmun ízületi gyulladásos betegséggel. Alkotótevékenysége kezdetén, 2008-ban, hagyományos olaj-vászon technikával festette apokaliptikus expresszivitású tájait, később, 2021-től kezdett magával a tűzzel festeni, kormozással, vagy nyílt lánggal dekonstruálta képeit. A kiállításon bemutatott, vászonra kasírozott fotó alapú munkák – az életmű legfrissebb alkotásai – stílusában a személyességet átesztétizáló eljárás figyelhető meg: az élettragikumot Závorszky táj- és virágmetaforákba vetíti. E műveken a tűzzel való deformálás drámai hatású eljárásával a pusztítás ugyan az alkotás részévé válik, ám úgy, hogy mindeközben a remény lehetősége is megjelenik a szabadon hagyott felületeken.

Závorszky-Simon Márton Ezüstgerely különdíjas képzőművész. 2019-ben a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban, 2022-ben Szabó Dezső Ösztöndíjban részesült. Tagja a Fiatal Képzőművészek Egyesületének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Festők Társaságának. Csoportos kiállításokon vett részt többek között a szentendrei MANK Galériában, a Vajda Lajos Stúdióban, a Holokauszt Emlékközpontban, és a prágai Liszt Intézetben. 2019 óta számos önálló kiállítást rendeztek munkáiból, többek közt a Magyar Műhely Galériában vagy a Fest;tisztít Galériában.

A Vizivárosi Galériában 2024 januárjában nyíló tárlat Závorszky hetedik egyéni kiállítása. A kiállítást január 5-én pénteken 18 órakor nyitja meg Molnár Eszter művészettörténész.

Forrás: Vizivárosi Galéria