Tárlatvezetés Köves Évával és Alföldi Róberttel | KÖVES Éva: PONTPONTPONT

2024 első hetében Köves Éva kiállításához kapcsolódóan a kiállító művész és Alföldi Róbert színművész, rendező tárlatvezetésére várjuk szeretettel az érdeklődőket, a kisebbeknek, illetve a családoknak pedig a művészetpedagógiai foglalkozásunkat ajánljuk a figyelmükbe. Bízunk benne, hogy 2024-ben is találkozunk.

Köves Éva „PONTPONTPONT” című kiállításán Alföldi Róbert színművész, rendező, valamint a kiállító művész tartanak tárlatvezetést, amely során bemutatják a kiállításon látható műveket, valamint beszélgetnek Köves Éva alkotói pályájáról.

Időpont: 2024. január 3. (szerda) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 800 Ft, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft
Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!


//

„Köves Éva legújabb munkáin a színerő, valamint a sűrűsödés és a ritkulás optikai lehetőségeivel kísérletezik, ahol a festékpigmentek mint részecskék, a fénysugarak pedig mint hullámok jelennek meg a képalkotás praxisában. Hasonlóan a katódsugaras-, vagy LED-televízióhoz, amely a másodperc tört része alatt „szórja” tele színrészecskékkel a képernyő felületét. Köves alkotásai is ilyen képpontokból álló moaréval szolgálnak, melyeket „kvázi”-érzéki úton próbál meg visszakódolni alakzatokká a néző. „Kvázi”, azaz csak „úgyszólván” objektív módon, mivel a visszafordítás műveletéhez csupán elemi vizuális impulzusokat ajánl fel a művész. Pöttyözött képei testetlenek, ahol az egymáshoz fűződő pontok viszonya egyszerre tűnik kaotikusnak és mégis következetes rendbe szerveződőnek. Köves csak a közlés természetét – hangsúlyozva annak markánsan optikus és nem haptikus jellegét – szabja meg, annak tárgyát azonban nem. Kiindulva az olyan vizuális jelenségektől, mint a jelek intenzitása, azok áramlása és túlcsordulása, egészen a vizuális zaj kialakulásáig a „mai” szem „kitettségének”, „igénybevételének” és „strapás” munkájának bemutatására törekszik.” /Részlet Kaszás Gábor művészettörténész leírásából/

A kiállítás a Szikra Képzőművészeti Bemutatóteremmel együttműködve valósult meg.

A tárlat ingyenesen megtekinthető 2024. január 6-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Fotók // Egressy Orsolya
© MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria

Pontfestészet

Családi alkotósarok | PONTPONTPONT

Sokszor festünk úgy, hogy a színeket egy palettán valóban összekeverjük, és különböző méretű, alakú foltokban, vagy konkrét formákban helyezzük el a készülő képünkre, amiből összeáll a kívánt látvány. De milyen az a kép, ahol a festmény alapelemei, ecsetnyomok, foltok, formák egy teljesen azonos alapegységből a pontból állnak össze? Ezt vizsgáljuk meg a foglalkozáson, Köves Éva „PONTPONTPONT” című kiállításának rendkívül izgalmas, a tudományokat és a technikai vívmányokat is érintő festészeti kísérletei által. Kipróbáljuk, hogy hogyan tudjuk úgy keverni a színeket, ha csak egymás mellé helyezzük őket, és a szemünk recehártyáján érjük el a kívánt hatást. Szeretettel várjuk a családokat januári művészetpedagógiai foglalkozásunkra, Köves Éva tárlatához kapcsolódóan.

A foglalkozást vezeti: Dabi István Mikolaj médiaművész

Időpont: 2024. január 6. (szombat) 10:00–11:30

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékukat 2024. január 5-én, pénteken, 18 óráig jelezzék az info@hegyvidekgaleria.hu e-mail címen vagy a +36 1 225-7160-as telefonszámon.

Részvételi díj: 800 Ft/gyermek, hegyvidéki lakosoknak: 200 Ft/gyermek. Kísérőknek ingyenes.

Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában. Az eseményre érkezéskor a lakcímkártya felmutatása kötelező!


Képek //
Köves Éva: Káosz 2. (részlet), 2023; olaj, vászon, 120 x 180 cm (fotó: Hegyháti Réka)

Tárlatfotó: Egressy Orsolya © MOM Kulturális Központ – Hegyvidék Galéria

https://hegyvidekgaleria.hu/