Kiosztották az Esterházy Art Award 2023 díjait – megnyílt a Breaking the Frame – Making Future című kiállítás

HORVÁTH Gideon, a MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin művészpáros, valamint TRAPP Dominika az idei Esterházy Art Award díjazottjai. Idén először lehet szavazni az Esterházy Art Award közönségdíjasára, melynek eredményét február 22-én hirdetik ki. 

Fotó: Végel Dániel

A nyolcadik alkalommal meghirdetett pályázatra 262 művész jelentkezett. A független nemzetközi szakmai zsűri 18 pályaművet jelölt a díjra. A díjra jelölt művészek válogatott műveiből rendezett Breaking the Frame – Making Future című kiállítást 2023. december 15-től 2024. március 3-ig láthatják az érdeklődők a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban.

Breaking the Frame – Making Future

Az Esterházy Privatstiftung 2009-ben alapította az Esterházy Art Award-díjat. A díj odaítélésével folytatódik az Esterházy hercegi család négy évszázadon keresztül gyakorolt, nagy hagyományokkal rendelkező mecénási tevékenysége.

Fotó: Végel Dániel

Az elismeréshez kapcsolódó, kétévente a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban rendezett kiállítás a fiatal magyar művészeti szcéna legmértékadóbb áttekintésének minősül.

A három díjazott mű jutalma fejenként 5000 euró. Idén először a közönség is szavazhat kedvenc alkotására. A közönség szavazatát elnyerő művész jutalma, hogy részt vehet a díjazottak 2024 áprilisában, a kismartoni Esterházy-kastélyban nyíló kiállításán. A díj odaítélésével az alapítvány célja a kiemelkedő tehetségek és nemzetközi megjelenésük támogatása.

Fotó: Kerekes Zoltán

A díj odaítélése után számos művésznek sikerült a nemzetközi áttörés. Legaktuálisabb példaként említhetjük 2017-es és 2019-es díjazottunk, Keresztes Zsófia és Nemes Márton nevét. Mindkettőjüknek megadatott a lehetőség, hogy a nagynevű Velencei Biennále Magyar Pavilonjában kiállítsanak: Keresztes Zsófia 2022-ben mutatta be alkotásait, míg Nemes Márton 2024-ben képviseli majd hazánkat.

Ebben az évben 262 pályaműből 18 alkotást jelölt a díjra a nemzetközi zsűri. Az aktuális kiállítás címe, Breaking the Frame – Making Future arra utal, hogy a kiállított pozíciók közül feltűnően sok szakít a hagyományos, „autonómnak” vélt képformátumokkal, illetve ezeket sorozatokkal, műcsoportokkal vagy térbeli installációkkal váltja ki. Az egyes művészek motivációja, illetve az őket foglalkoztató témák egészen különbözőek; a kiállítás rendkívül erős pozíciókat mutat be, ugyanakkor többeknél felfedezhető a sebezhetőség, illetve a nosztalgia mint téma.

Fotó: Végel Dániel

A díjra jelölt kiállító művészek:

BEDE Kincső, BERNÁTH Dániel, BIRKÁS Mona, EMBER Sári, GALLOV Péter, HORVÁTH Gideon, KIRÁLY Gábor, KIS RÓKA Csaba, KRISTÓF Gábor, LŐRINCZ Áron, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin, OLÁH Norbert, PAP Gábor, PINTÉR Gábor, SÜVEGES Rita, TOLLAS Erik, TRAPP Dominika, VÉKONY Dorottya.

A független nemzetközi szakértői zsűri díjazottjai 2023-ban: HORVÁTH Gideon, MENDRECZKY Karina és KORTMANN-JÁRAY Katalin és TRAPP Dominika

Az összesen 15.000 euró értékű díj egyenlő arányban oszlik meg a három győztes pályamű között.

A zsűri értékelése:

HORVÁTH Gideon (1990, Berlin, Budapesten él és alkot) friss szemmel tekint a mitológiai motívumokra és folyamatos változásban lévő világunkra. Méhviaszból készült mozgó alakjai, a túlérett gyümölcsök leveleiből kiemelkedő bronz szájak, sebzett vázák, naparcok és más szobrok rejtélyes kompozíciói játékos könnyedség hatását keltik szemlélőjükben. Arra invitálnak, hogy formáikra folyamatosan áramló és változó, átalakulásra és összeolvadásra képes elemként tekintsünk. Az organikus lét, a világhoz való hozzáállás és a benne való orientáció, valamint az együttélés kérdései visszatérő elemei Horváth munkásságának. Egy nyitottabb és igazságosabb jövő érdekében feszül egymásnak múlt és jelen.

MENDRECZKY Karina (1988, Budapest, Bécsben és Budapesten él és alkot) és KORTMANN-JÁRAY Katalin (1986, Budapest, Budapesten él és alkot)

Mindannyiunknak, akik megfáradtunk a poszthumán idő vállunkat nyomó, már-már elviselhetetlen súlyától, nosztalgikus-szürreális menedéket nyújt Mendreczky Karina és Kortmann-Járay Katalin installációja. Az installáció egy szürke, kerítésekkel övezett liliputi kert, ahol a pillanat megállni látszik, a nyomós kútból csöppenő víz üveggé fagy a levegőben. Az asszonyiság fekete-fehér holdja alatt a homokszínű paradicsomdombjain apró, kosárfejű emberek táncikálnak, míg a kifeszített szárítóköteleken japán papírból készült bugyik és melltartók száradnak. Az installáció mitológiai érzékiséggel megépített ösvényei posztapokaliptikus üvegházak és emberarccal visszamosolygó groteszk gombák mellett vezetnek el. A búzakalászok mozdulatlan meredeznek a láthatatlan szélben, és halkan felcsendül a Hova tűnt a sok virág című dal melódiája. A zsűri a művészpáros eredeti látásmódját díjazva nemcsak az Esterházy Art Award kiállítására választotta be őket, hanem a díjak egyikét is nekik ítélte oda.

TRAPP Dominika (1988, Budapest, Budapesten él és alkot) tájképein egyszerre vonzó és rémisztő, szervszerű nyílások és nyúlványok csapdákkal szövődnek össze előttünk és a rajzok szélein túl. Az antikoló cikkcakkos szélű és papírsarkokkal kiegészített rétegelt lapok sorában egy baljós narratíva körvonalazódik. Az akkurátusan megrajzolt és tussal festett sorozat környezetét gyors gesztusú, szétszakított fekete vízszintes sáv alkotja, melyek együtt a magyar látomásos tájfestészet egyik legkortársabb példáját adják.

A korábbi győztesek – Horváth Dániel, Siegmund Ákos, a Borsos Lőrinc (2009), Király András, Szabó Ábel, Karácsonyi László Attila (2011), Csató József, Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia (2013), Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás, Tibor Zsolt (2015), Keresztes Zsófi, Ezer Ákos, Nagy Imre (2017), Győri Éva Andrea, Nemes Márton, Puklus Péter (2019), Rózsa Luca Sára, Tranker Kata, Ulbert Ádám, (2021) – alkotói munkásságát az alapítvány továbbra is figyelemmel kíséri.

ZSŰRITAGOK

DR. FABÉNYI Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Budapest

Dr. Ulrike GROOS, a Kunstmuseum Stuttgart igazgatója, a Camille Graeser Alapítvány, Zürich kuratóriumi tagja, a müncheni QUIVID Művészeti és Építészeti Bizottság tagja

Barbara HORVATH, művészettörténész, a KUNST HAUS WIEN kurátora, az art hoc projects alapítója, Bécs

RIEDER Gábor, PhD, szabadúszó művészettörténész,kurátor, szerkesztő, Budapest

DR. OTTRUBAY István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung elnöke, Kismarton

SZEGEDY-MASZÁK Zsuzsanna, PhD, művészettörténész, kurátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár főmuzeológusa, Budapest

Vitus WEH, kurátor, a kultúratudományok kutatója, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója, Kismarton, Bécs

Az Esterházy Művészeti Díj stratégiai partnere, az Esterházy Borászat az ausztriai, illetve az etyeki (Etyeki Kúria) boraival volt jelen az esten. Szintén az est folyamán debütáltak Magyarországon a borászat új prémium ginfajtái, a B3 és B3 FREE, amelyeket Ausztriában a nagy hagyományú Kotányi és Rick Spirit cégekkel együttműködésben dobtak piacra. A ginek sokszínű univerzumában új mércét felállítani ambiciózus vállalkozás, és ehhez mindenképp merész, közös jövőképű partnerségekre van szükség.

Mind az alkoholos „B3 GIN“, mind pedig az alkoholmentes „B3 FREE” egységes balzsamos, fűszeres jegyeken alapuló ízprofillal rendelkezik. A ginek kizárólag kis tételekben, a legmodernebb technológiával készülnek, és a legmagasabb minőségi előírások betartásával készülnek. Kilenc növény testesíti meg a legfontosabb Esterházy-helyszíneket egyesítve múltat és jelent. A ginek a trausdorfi Esterházy Borászatban és online shopjában elérhetők.