44 millió forintot fizettek Reigl Judit festményéért a Virág Judit Galéria kortárs árverésén

A háború utáni és kortárs magyar képzőművészeti szcéna sztárjait vonultatta fel a Virág Judit Galéria december 19-én este, a Kongresszusi Központban tartott aukciója. Reigl Judit egyik festménye 44 millió forintért kelt el, Keserü Ilona alkotásáért 19 millió forintot, Fajó János Piskóták III. című művéért pedig 18 millió forintot fizettek. 

Reigl Judit

44 millió forintért kelt el Reigl Judit egyik festménye a Virág Judit Galéria árverésen. A három éve elhunyt Reigl idén lenne 100 éves, életművét szerte a világon ünneplik. Budapesten jelen pillanatban a Műcsarnokban látható kiállítása, munkái megtalálhatóak a földkerekség legfontosabb kortárs köz- és magángyűjteményeiben. Az élete nagy részét Franciaországban töltő Reigl Juditot a szürrealizmus és az akciófestészet egyik legnagyobb nemzetközi alakjaként tartják számon. Egy-egy Reigl alkotás felbukkanása mindig örömünnep a műkincspiacon. A Tömbírás című sorozat 1959-ben született darabja egy különösen erőteljes festmény, amely élénk licitharc után 26 milliós kikiáltási árról emelkedett egészen 44 millió forintig. Egy második Reigl mű is új tulajdonosra talált, a Csavarás, gomolygás című festmény 13 millió forinton zárt.

Keserű Ilona

19 milliónál ütötték le a kortárs magyar művészet egy másik szupersztárja, Keserü Ilona Utókép 5. (Háromszoros nap) című alkotását. A festmény a keleti és ősi kultúrákban, vallásokban megjelenő napértelmezésekre is reflektál. Keserü Ilona Nyomtatott hangár című festménye 4,2 milliós kikiáltási árról startolt és nem kevesebb, mint 13 millió forintig jutott.

Fajó János

Komoly érdeklődés kísérte Fajó János 1973-ból származó Piskóták III. című művének felbukkanását a piacon. Fajó jellegzetes piskóta motívumai 1971-től jelennek meg az életműben. A festmény 7,5 millió forintról egészen 18 millió forintig menetelt.

Rozsda Endre

Rozsda Endre Cache-cache című, 1976-ban festett alkotása 15 millió forintig jutott el. 

Magas áron keltek el még többek között Bak Imre, El Kazovszkij, Gyarmathy Tihamér, Maurer Dóra, Nádler István és Lakner László és művei is.

„Az elmúlt napokban tartottunk egy kiemelkedően sikeres klasszikus aukciót, amelyen igazi művészettörténeti szenzációk is szerepeltek, a legutóbbi árverésen pedig a kortárs magyar képzőművészet színe-java mutatkozott meg. Annak idején elsőkként karoltuk fel a kortárs magyar festészetet és rendeztünk dedikált aukciót a műveikből. Jó látni, hogy mára a munka beérett, telt ház fogadja az aukciókat, egyre több új gyűjtő jelenik meg, akik ismerik és szeretik a kortárs festészetet. A magyar kortárs alkotók nimbusza jelentősen emelkedett a nemzetközi porondon is” – mondta Kelen Anna a Virág Judit Galéria művészettörténésze.   

Forrás: Virág Judit Galéria