Indul az Itáliai utazás vetítéssorozat 2023/24-es évada az Urániában

Uránia Nemzeti Filmszínház
2023. december 4. – 2024. június 10.

Hétfőn, december 4-én egy filmklasszikussal, a Stefania Sandrelli és Vittorio Gassman főszereplésével készült A családdal indul az Itáliai utazás széria folytatása az Urániában. Ettore Scola Oscar-díjra és Arany Pálmára is jelölt 1987-es filmje egy római család huszadik századi történetét beszéli el. A kimeríthetetlen olasz filmkultúra remekeit és az olasz tájak sokszínűség felvonultató vetítéssorozat, amely 2017-ben indult a Nemzeti Filmszínház és a Budapesti Olasz Kultúrintézet együttműködésében, ezzel immár hatodik évadába lép. Júniusig 14 filmet vetítenek, amelyek révén Friulitól Szicíliáig és Lombardiától Abruzzóig keresztül-kasul bejárhatjuk Itáliát. Szokás szerint lesznek régi filmkincsek – mint Az éjszaka, amellyel a szervezők a főszereplő Marcello Mastroianni születésének 100. évfordulóját ünneplik –, és lesznek újdonságok, melyek többsége csak itt látható majd. Három filmhez vendég is érkezik: december 18-án Gianluca Maria Tavarelli jön Szabadon című, 2003-as sikerfilmjével, amely romantikus komédia és érzelmes felnövéstörténet egyben. A későbbiekben nagy hangsúlyt kapnak a női rendezők munkái, ketten közülük személyesen is elkísérik filmjüket Budapestre. Március 11-én Isabella Ragonesével, a Rosa – A szirének dala című rendhagyó női portré alkotójával, június 10-én pedig Carolina Cavallival, az abszurd humorral átszőtt Amanda író-rendezőjével találkozhatunk. A filmeket kivétel nélkül eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. 

Vittorio Gassman, Fanny Ardant, Stefania Sandrelli és Philippe Noiret – ezzel az impozáns névsorral, a nyolcvanas évek európai filmjének sztárjaival indul a sorozat december 4-én, amikor Ettore Scola olasz-francia koprodukcióban készült filmje, A család kerül műsorra. Gassman ebben egy nyugalmazott professzort alakít, az ő emlékein keresztül ismerjük meg szeretteinek huszadik századon átívelő történetét, melyben csodálatos karakterek sokasága elevenedik meg a történelem embert próbáló eseményei közepette. A hónap folyamán még egy vetítés várja az érdeklődőket, ráadásul vendéggel: december 18-án Gianluca Maria Tavarelli érkezik Szabadon című 2003-as filmjével. Hőse Vince, aki nyomasztó családi körülményei, valamint az abruzzói kis hegyi falu „fogságából” próbál kitörni és önálló életet kezdeni a tengerparti Pescarában, ahol a szerelem is rátalál.

Január 5-én a hatvanas évek modern filmművészetének egyik meghatározó darabja kerül mozivászonra. Michelangelo Antonioni 1961-es filmje, Az éjszaka (12) szerelmi melodráma és életérzésfilm is egyben, amelyhez Milánó nagyvárosi miliője adja a hátteret. Egy jómódú házaspár kihűlő kapcsolatába nyerünk bepillantást. Az illúzióvesztett férjet Marcello Mastroianni alakítja, feleségét Jeanne Moreau, a kapcsolatukba belépő hamvas Valentinát pedig Monica Vitti személyesíti meg. 

A folytatásban a filmújdonságok dominálnak. Január 15-én, a magyarországi premier előtt Marco Bellocchio Arany Pálmára jelölt filmje, az Elrabolták (12) a 19. századi Bolognába visz el bennünket egy valós eseményeken alapuló történeten keresztül. Majd 29-én Giulia Steigerwalt hazai forgalomba nem kerülő rendezése, a Szeptember következik, amely három mai újrakezdéstörténetet beszél el Rómából és Fiumicinóból. 

A februárt ismét egy premier előtti bemutató, az elérhetetlen ábrándjaink természetén tűnődő A kiméra (16) nyitja a kortárs olasz film egyik legizgalmasabb szerzőjétől, Alice Rohrwachertől, aki ezúttal a Tirrén-tenger partjára, az etruszk sírok mélyére viszi el szereplőit. Február 26-án a hetvenes évek Rómájában játszódó családi dráma, A végtelenség érkezik Penélope Cruzzal a főszerepben. Rendezője, Emanuele Crialese saját gyerekkori élményeit dolgozta fel.

Március 11-én a színésznőként ismert Isabella Ragonese (Előtted az élet, Még mindig beszélünk) személyesen mutatja be az Urániában Rosa – A szirének dala című rendezői munkáját, amelyben Rosa Balistreri palermói folkénekesnő személye előtt tiszteleg. Majd ismét Rómába látogatunk a város egyik leghűségesebb szerzőjével, az idén 70. születésnapját ünneplő Nanni Morettivel, aki nemrég Fényes jövő címmel (12) magyar vonatkozású filmet készített egy rendezőről, aki alkotói válságba jut, miközben a Szovjetunió 1956-os magyarországi inváziójának az Olasz Kommunista Pártra gyakorolt hatásáról forgat.

Április első alkalma ismét a múltba repít minket: Roberto Andò Furcsaság címmel, Toni Servillo közreműködésével a 20. század egyik legnagyobb hatású drámaírójáról, Luigi Pirandellóról forgatott filmet – ezt láthatjuk 8-án. Majd újabb két hét múlva, 22-én az olasz film másik nagy férfisztárja, Pierfrancesco Favino kerül főszerepbe: őt Andrea Di Stefano Berlinalén bemutatott bűnügyi filmjében, a Franco Amore utolsó éjszakájában látjuk viszont.

Az évadzáró három filmben ismét hétköznapi hősöket láthatunk, az életükben elakadt emberekről érkezik három szerethető történetet. Míg május 6-án a Billy, Emilia Mazzacurati rendezőnő kamasztörténete Friuli tartományba invitál minket, 21-én Francesco Bruni rendezése, a Vajon mi lesz? egy súlyos betegségével szembesülő férfiről mesél, akit a gyógyulás reménye Rómából Livornóba visz. A június 10-i, záró alkalmon Carolina Cavalli lesz a vendég, akinek üdítően abszurd első játékfilmje, a Torinó környékén játszódó Amanda egy különc fiatal nő rendhagyó barátkozási kísérleteiről szól. 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.