Jubiláló legendák – Invitáló az 50 éves Muzsikás és a 40 éves Makám együttes koncertjeire

Szerkesztő: Böjtös Kinga

Idén két olyan hazai zenei legenda ünnepli születésnapját, akik lemezein generációk nőttek fel, így méltán várható nagy érdeklődés mindkét stílusteremtő formáció év végi szereplésére.

Az 50 éve alakult Muzsikás együttes jubileumi, évadzáró koncertjét a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében, 2023. december 8. péntek 19.00 órakor tartja.

Muzsikás együttes – Fotó: Opitz Tamás

A világhírű zenekar a parasztzenészek elhivatottságával, mély tudásával és alázatával muzsikál egy vidéki iskola tornatermében éppúgy, mint a Carnegie Hallban, ahol a magyar kultúra követeinek számítanak. Az ötvenedik évforduló számos sikeres jubileumi koncertje után most egy impozáns helyszínen zárja a zenekar a sorozatot egy feledhetetlen koncerttel. A jubileumi év az öröm mellett bánatot is hozott, hiszen elvesztették társukat, Éri Pétert, aki 48 évig volt a Muzsikás tagja. Az 1973 tavaszán alapított együttes mára már számos díj és kitüntetés birtokosa. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth díj és a Prima Primissima díj. 2008-ban európai zenekarként elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték, pályájukról film és könyv is készült.

Az évtizedek során legtöbb albumukon Sebestyén Márta énekel, az utóbbi években pedig  Petrás Mária és Kacsó Hanga Borbála gyönyörű hangját hallhatjuk a zenekarral.

A Magyar Nemzeti Múzeum-béli jubileumi koncerten közreműködik Petrás Mária (ének), Balogh Kálmán (cimbalom), Farkas Zoltán Batyu – Tóth Ildikó Fecske (tánc)

Elérhető jegyek: https://www.fono.hu/hu/programok/2023/muzsikas-50-evadzaro-koncert-a-magyar-nemzeti-muzeumban/

A idén 40. születésnapját ünneplő Makám jubileumi koncertjére november 25-én 19 órakor a Fonó Budai Zeneházban kerül sor.

Pannónia Stúdió, szelfi

A Krulik Zoltán vezette zenekar mindig képes megújulni: szinte évente egy új lemezzel, megújuló formációval, friss zenei inspirációkkal jelentkezve. Novemberi különleges estjükön a hagyományos zenekari felállás mellett bemutatkozik a legújabb formáció, a Makám Quartet. Mely Ady és Weöres műsora után, a mai költőgeneráció munkáit kötötte egy csokorba: Falcsik Mari, Jász Attila, Jónás Tamás, Lackfi János, László Noémi, Szabó T. Anna, Térey János, Tóth Krisztina verseit. Új műsorukkal idén megfordultak már a Művészetek Völgyében, a Petőfi Felhő Fesztiválon, a Borostyán Fesztiválon, Pannonhalmán a Bencés Gimnázium Dísztermében, sőt a Pannónia Stúdióban elkezdődött a legújabb lemez felvétele is.

Az est második részében a klasszikus Makám lesz hallható Magyar Bori énekével, Kuczera Barbara hegedűjével, Eredics Dávid fúvós hangszereivel. A ritmus szekcióban az alapító Krulik Zoltán maga mellett tudhatja Bata István basszusgitárost és Varró Zoli dobost is.

Jegyek itt kaphatók »» https://www.fono.hu/hu/programok/2023/makam-40-jubileumi-koncert-bemutatkozik-a-makam-quartet/

Infók, képek: Fonó Budai Zeneház