BFTZ 170 – A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának jubileumi nagykoncertje

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. „BFTZ 170” címmel rendezi meg jubileumi nagykoncertjét a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara november 23-án a Müpában: az esten Erkel, Dohnányi, Vajda Gergely és Dvořák művei csendülnek fel Madaras Gergely és Marco Comin vezényletével.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara

Erkel Ferenc vezényletével 1853. november 20-án rendezték meg a Magyar Nemzeti Múzeumban az első „philharmoniai hangversenyt”, mely a későbbi Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara 170 éves történetének első állomása volt. A krónikások szerint ettől a naptól kezdve beszélhetünk hazánkban szimfonikus zenekari életről, hiszen Erkel mindjárt az első koncert alkalmával öt hangversenyből álló bérletet hirdetett, aminek köszönhetően a közönség rendszeresen találkozhatott az európai klasszikus zene varázsával.

Madaras Gergely – Fotókredit: Benjamin Ealovega

Az együttes történetében mérföldkőnek számító hazai szerzők művei mellett egy ősbemutatóval is készül a Zenekar. A koncert második részében a cseh romantika nagy közönségkedvence csendül fel: 1899-ben a Filharmóniai Társaság zenekara mutatta be a hazai közönségnek Dvořák kilencedik, „Az Újvilágból” címmel el-látott szimfóniáját, óriási sikerrel. Ezt a grandiózus művet Marco Comin olasz dirigens vezényletével hallhatja a közönség.

Marco Comin

A koncert során Becze Szilvia műsorvezető segítségével ismerhetik meg a Filharmóniai Társaság elmúlt 170 évének legemlékezetesebb pillanatait. Ünnepelje együtt a BFTZ-vel november 23-án a hazai szimfonikus zenekari élet születését, legyen részese egy művelődéstörténeti jelentőségű hangversenynek.

BFTZ 170
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának jubileumi nagykoncertje
(november 23., csütörtök, 19:30 – MÜPA)

Karmester:
Madaras Gergely, Marco Comin 

Műsoron:
Erkel: Ünnepi nyitány
Vajda Gergely: Bolondmese – Scherzo zenekarra (ősbemutató)
Dohnányi: Szimfonikus percek, op. 36

Dvořák: 9. (e-moll) szimfónia („Az Újvilágból”), op. 95 

Műsorvezető: Becze Szilvia

További információ:

www.bftz.hu

Jegyinformáció: bftz.jegy.hu, jegy@bftz.hu, MÜPA jegypénztár

Forrás: BFTZ