Polónia akció 1920

2023. november 9-én debütál a hazai mozikban Kiss Sándor és Kussinszky Kornél új, fikciós elemekkel animált dokumentumfilmje, a történelmileg hiteles Polónia akció 1920. A forgalmazója a kultúrtörténeti, művészettörténeti, természeti és újabban történelmi dokumentumfilmjeivel a magyar art filmes közönség kíváncsiságát kiváltó Pannonia Entertainment.

1919-től az oroszországi polgárháborúban elért sikereken felbátorodott bolsevik vezetők, Lenin és Trockij reálisnak látták, hogy elérjék a kommunista világforradalmat. Ehhez a híd az újjáalakuló Lengyelország volt: elbukása esetén a kommunizmus könnyedén terjedhetett volna tovább Nyugat-Európa-szerte. A döntő csatára 1920 nyarán Varsó körzetében került sor.

Az ütközet előtti pillanatokban a lengyel hadseregnek gyakorlatilag nem volt már lőszertartaléka, a hadianyag-szállítást pedig az Európa-szerte megerősödött, Szovjet–Oroszországot támogató munkásmozgalmak bojkottja is ellehetetlenítette. Magyarországnak a trianoni diktátum értelmében tilos volt hadianyagot gyártania és szállítania, magyar katonákat pedig sem Csehszlovákia, sem Románia nem volt hajlandó átengedni a területén. Magyarország mégis a lengyelek megsegítése mellett döntött. A korabeli haditechnikát felvonultató, játékfilmes elemekkel tarkított dokumentumfilm ehhez a kockázatos politikai döntéshez vezető nagyhatalmi, diplomáciai és katonai eseményeket dolgozza fel, nemzetközi szakértő gárda közreműködésével.

A film elkészültét az NFI és a Wacław Felczak Alapítvány támogatta, mely utóbbinak kiemelt céljai közé tartozik a magyar és lengyel nyelv és kultúra egymással történő megismertetését célzó tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése; a magyar–lengyel kulturális, gazdasági és politikai szervezetek közös innovációs gondolkodásának elősegítése mindkét ország versenyképességének erősödése érdekében.

A Pannonia Entertainment forgalmazta Polónia akció 1920 november 9-től látható a művészmozikban.