Farkas Zoltán „Batyu”: a minőségből soha nem engedtünk

Az első kerületi Döbrentei téri Virág Benedek Házban idén újra megrendezésre kerülő Tabáni Népzenei Fesztivál közel 30 éves múltra tekint vissza. A patinás rendezvényről az egykori ötletgazdát, a táncházmozgalom egyik alappillérét, a táncos-koreográfus Farkas Zoltán „Batyut” kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kezdetekre, és többek között arra is, mire számíthat az, aki idén ellátogat a fesztiválra.

Farkas Zoltán „Batyu”

Milyen kerületi kötődésed van, és mióta rendezitek meg a Tabáni Népzenei Fesztivált?

Az első kerületben élek már hosszú ideje, és mindig is igyekeztem részt venni lakóhelyem kulturális életében. Gyakran megfordultam a Budavári Művelődési Ház egykori, Bem rakparti épületében, ami nem csak a magyar rockzene bölcsője volt, hanem – és ez legalább ilyen fontos – változatos népzenei és néptáncos produkcióknak is otthont adott. Sokan itt felfedezték maguknak a népzenét, mint az identitás egy fontos forrását. A Tabáni Népzenei Fesztivál a 90-es években indult el, és egy, a kétezres évek eleji kényszerszünet óta újra várja az érdeklődőket. Mint az lenni szokott, a rendelkezésre álló lehetőségek évről évre változtak, Így volt, hogy neves fellépőket és produkciókat tudtunk meghívni, de történt olyan is, amikor ezt nem engedhettük meg magukat. Ilyenkor szűkebb programmal készültünk, tehetséges fiatal zenekarokat kértünk fel a részvételre, de egy biztos: a minőségből soha nem engedtünk.

Mi a fesztivál rendezésének „vezérfonala”?

A fesztivál programjának kialakításakor mindig szem előtt tartottuk és tartjuk, hogy megtartsuk az egyensúlyt a hagyományőrző együttesek és a világzenei produkciók között. Ez véleményem szerint sikerült is, szép emlékeim vannak mindkét irányzat képviselőinek fellépéseiről.

Kik voltak a korábbi évek jelentősebb hazai és külföldi fellépői? 

Büszkén mondhatom, hogy több világsztár is eljutott hozzánk a fesztivál indulása óta! A teljesség igénye nélkül fellépett a Trio Bulgarska, Taraf de Haidouks, Tenores di Bitti, Muzsikás, Csík és a Vujicsics együttes.

Sok mindennel foglalkozol: táncos, zenész, oktató és kulturális szervező is vagy egy személyben. Melyik „Batyu” áll hozzád a legközelebb?

Alapvetően táncosnak tartom magam, de az évek folyamán egyre többen kerestek meg, hogy segítsek rendezvények szervezésében: ajánljak fellépőket, táncosokat. Így alakult, hogy már több éve a Sziget Fesztivál stábjának is tagja vagyok, és emellett táncot tanítok több felsőoktatási intézményben. Mindezek persze szervesen összekapcsolódnak, örömöm lelem mindegyik tevékenységben.

Mire számíthat, aki ellátogat október 26-án a Virág Benedek Házba?

Bátran állíthatom, mindenki meg fogja találni a neki tetsző produkciót! Már csak azért is, mert három, egyformán magas színvonalú, ám egymástól nagyon különböző fellépőt láthatnak majd az érdeklődők. Elsőként 18 órától az Új Gereben együttes lép színpadra, őket 19 órától az idén 15 éves Berka együttes követi, és a záró fellépő 20 órától az újonnan alakult zenei fúzióm, a Borbély-Batyu-Lőrinszky Trió lesz. Nem titkolt szándékunk kissé tágítani a fesztivál vendégeinek zenei világát, de a fő cél természetesen a jó hangulat, amit garantálni tudok. Mindenkit szeretettel várunk egy nagy zenei kalandra október 26-án, csütörtökön a Döbrentei utca 9. szám alatti Virág Benedek Házba!

https://www.facebook.com/events/739283081342679/?ref=newsfeed

Forrás: FolkFest Kulturális Egyesület