VI. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál

Filmes hidak a Duna-régióban. A világ független alkotásainak, rövidfilmjeinek legjava egy fesztiválon!

Hatodik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált, idén 2023. szeptember 20. és 30. között.

A fesztivál elkötelezett abban, hogy elhozza a világ legfrissebb rövidfilmes termésének a legjavát a nézőknek, a programban rendszeresen helyet kapnak nagy sikereket elért, többek között Cannes-ban ( kanadai Same Old, az angol Wild Summon, a francia La Perra), Berlinben ( az ukrán It’s a Date, az osztrák Happy Doom), Annecyben (Fox Tossing a magyar Mira Zénótól, a portugál Garrano) szerepelt és Európai Filmdíjra (az osztrák Hardly Working, görög AirHostess-737)  jelölt alkotások.

A fesztivál teljes versenyprogramját levetítik Bécsben és Budapesten, mely szakmai vitafórummal is kiegészül,  rövidfilmes rendezők, producerek, fesztiválszervezők és állami döntéshozók között. Idén új helyszínekkel bővül a fesztivál, Esztergomban kísérleti filmeket, Pozsony-Dévényben a Duna Sellő kategória több filmjét láthatják az érdeklődők. 

Idén indult egy új kategória, a „Duna Sellő”, melyben a Duna-menti régióban élő női alkotók nevezhettek. A vetítések és az azt követő beszélgetések során kiderül, hogy mennyire hasonlóan, illetve különbözően gondolkodnak a térség rövidfilmesei, illetve, hogy más-e női szemmel, szívvel filmeket alkotni.  

A filmvetítés helyszínei Budapesten a Cirko Mozi, Esztergomban a Kaleidoszkóp Ház, Bécsben az Amerlinghaus, Pozsonyban pedig a Pivnica Klubova scéna pre Devin.  

Idén közel 1000  filmet neveztek 80 országból, melyből az előzsűri 54 filmet juttatott a versenyprogram 6 szekciójába, köztük 8 magyar alkotást: Gyimesi Anna (Affricate), Fábián Nikolett (Nyugvó köd), Beleznai Márk (Kakukkfióka), Papp Máté (Takarás), Ladányi Jancsó Jákob (Az elveszíthető dolgok szeretete), Mira Zénó (Fox Tossing), Alexander Gratzer (In The Upper Room) és  Kapás Tibor Albert (Szilánkok) műveit.

A nemzetközi zsűri tagjai Noemie Nakai japán-francia színésznő és filmrendezőnő,  Camila Kater brazil animációs filmrendezőnő, Richard Tuohy ausztrál filmrendező és fesztiválszervező és Dr. Gelencsér Gábor az ELTE habilitált egyetemi docense, Balázs Béla-díjas filmesztéta.

A nemzetközi zsűri mellett egy egyetemi zsűri is dönt az általa legjobbnak tartott filmről. A zsűri tagjai filmes szakokra járó egyetemisták, Sorosi Eszter, Szokol Judit, Horváth Mihály, Fekete Róbert és Gál András. 

A versenyprogram itt megtekinthető: https://www.bluedanubefilmfestival.hu/official-selection, az eseményekről itt lehet tájékozódni: https://www.bluedanubefilmfestival.hu/events

A fesztivál facebook oldala pedig itt érhető el: https://www.facebook.com/bluedanubefilmfestival

,