Balatonfüreden ünnepelték az első hazai női vitorlázó világbajnoki címet

Érdi Máriát és a Vadnai-testvéreket ünnepelték szeptember elején Balatonfüreden, a Kékszalag PORT-ban. Érdi Mária nemrégiben vitorlástörténelmet írt, ugyanis a hágai világbajnokságról ILCA 6 olimpiai hajóosztályban aranyéremmel tért haza, így megszerezve hazánknak az első női világbajnoki címet és elhozva a 2024-es olimpiai kvótát. A Vadnai-testvérek közül Jonatán ILCA 7 hajóosztályban szintén megszerezte az olimpiai kvótát Magyarországnak. További válogató versenyek döntik majd el, hogy kettejük közül ki indulhat majd a párizsi olimpián.

Fotó forrása: Cserta Gábor

A Magyar Vitorlás Szövetség szervezésében szeptember 1-jén, Balatonfüreden ünnepelték a legújabb világbajnokunkat, valamint olimpikonjainkat Vadnai Jonatánt és testvérét Benjamint. Az eseményen, Borbély Ferenc bevezetőjét követően, Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke köszöntötte a versenyzőket és a megjelent vendégeket.

Haranghy Csaba után Berecz Zsombor, olimpiai ezüstérmes vitorlázó és szövetségi kapitány, valamint Szépvölgyi István, a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője gratuláltak a jelen legjobb magyar vitorlázóinak és arról is biztosították a versenyzőket, hogy mindent megtesznek azért, hogy a 2024-es versenyeken és az olimpián is sikeresen szerepeljenek. A köszöntőbeszédek után az érdeklődők kerekasztal-beszélgetést hallhattak a versenyzőkkel a közönség bevonásával, mindeközben felelevenítették a világbajnoki címet adó, valamint kvótaszerző verseny legizgalmasabb pillanatait.

Azt az éremfutamot, amiben Érdi Mária versenyzett, 10-12 csomó körüli szél, döghullámok, és a széliránnyal ellentétes áramlás jellemezte. Tehát trükkös verseny volt az ILCA 6 záró éremfutama, különösen a hátszelekben lehetett nagyot nyerni – és veszteni. Nagyon szoros volt az élmezőny állása a tíz csoportfutam után, a svájci Jayet 65 ponttal állt az élen, a dán Rindom és Érdi Mária egyaránt 69-69 ponttal álltak a második-harmadik helyen.

Forrás: The Hague, The Netherlands is hosting the 2023 Allianz Sailing World Championships from 11th to 20th August 2023. More than 1200 sailors from 80 nations are racing across ten Olympic sailing disciplines. Paris 2024 Olympic Sailing Competition places will be awarded as well as 10 World Championship medals Credit: Sailing Energy / World Sailing. 14 August 2023.

A rajt többeknek meglehetősen kockázatosra sikeredett ebben a futamban, azonban Érdi Mária nem kockáztatott, jól, de biztonságosan rajtolt, megfelelő sebességgel, majd néhány fordulóval tiszta szélbe vitorlázta magát és végül megnyerte a világbajnokságot.

Forrás: Peter Hurley

A hágai világbajnokság után Érdi Máriával és Vadnai Jonatánnal is készült izgalmas interjú, amik alább érhetőek el. 

„Tudom, ez még csak a kezdet…” Érdi Máriával (MVM SE) Visy László beszélgetett, ami során szó esik önbizalomról, a nehézségek leküzdéséről, a sárga trikó misztikumáról, a világbajnoki aranyat érő éremfutam taktikájáról és arról is, hogy miért Marseille, a jövő évi olimpiai vitorlásversenyek helyszíne, az egyik kedvenc vízterülete. És kiderül az is, hogy vajon létezik-e barátság az élmezőnyben? A Podcast ide kattintva hallgatható meg: https://www.mixcloud.com/MVSZ2022/%C3%A9rdi-m%C3%A1rival-az-els%C5%91-magyar-n%C5%91i-vil%C3%A1gbajnok-vitorl%C3%A1z%C3%B3val-besz%C3%A9lget-visy-l%C3%A1szl%C3%B3/

„Kész a terv az olimpiáig” – Vadnai Jonatánnal (Balatonfüredi Yacht Club) is szintén Visy László beszélgetett többek között arról, hogy hogyan lehet egy fekete zászlós rajtbüntetés több futamban is hátrány? Miért kell szemetet keresni a vízen? Csodabogár-e, aki helikopter rotorzajt hallgat a hajóban edzés közben? A beszélgetés a következő linken érhető el: https://www.mixcloud.com/MVSZ2022/k%C3%A9sz-a-terv-az-olimpi%C3%A1ig/