Pályázati lehetőség a szegedi papucs fejrészének elkészítésére, újragondolására

A Szegedi Papucsért Alapítvány, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza pályázatot ír ki a szegedi papucs fejrészének elkészítésére hagyományos vagy újragondolt formában kézművesek, népi iparművészek, iparművészek, művészeti felsőoktatás hallgatói részére, a fiatalabb korosztály pedig rajzpályázaton mutathatja meg tehetségét.

© Hont Angéla

Miután a hétvégén nagy sikerrel mutatkozott be idén is a Szegedi Papucsért Alapítvány pavilonja a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban, ahol lehetőség volt megcsodálni a hagyományos és az újragondolt papucsokat is a rendezvényre ellátogató több mint 50 ezer látogatónak, ezúttal egy pályázaton keresztül igyekeznek még több ember figyelmét ráirányítani erre a közel 500 éves lábbelire. A népművészek legnagyobb országos eseményén Megyesi Sándor mesterség-bemutatói és megvásárolható papucsai mellett a pavilon minikiállításán látható volt egy csokorra való az alapítvány gyűjteményének régi papucsaiból és a legújabb design szerint készülő újragondolt mai papucsokból, amelyek Attalai Zita Ferenczy Noémi-díjas designer és Sallai Tibor papucskészítő népi iparművész közös munkái. A három napot a Szegedi Papucshímző Kör hímzés bemutatói színesítették, de lehetett papucsfejeket tervezni, kisebbeknek pedig papucsfej mintákat színezni, ez pedig már a legújabb pályázati kiírás két témáját is elővezeti.

© Hont Angéla

Az alapítvány céljai között szerepel a szegedi papucs hazai és nemzetközi népszerűsítése, az Innováció támogatása, ezért harmadszorra kezdeményezett pályázatot a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával együttműködve a szegedi hungarikum köztudatba emelésének elősegítésére. A kiírók a pályázat által kívánják az tervezők, készítők figyelmét is jobban ráirányítani erre a különleges lábbelire.

© Hont Angéla

A pályázat első témájában papucsfej készítését várják kézművesek, népi iparművészek, iparművészek, művészeti felsőoktatás hallgatói részéről, amelyek a szegedi papucs hagyománykincs gondolatkörhöz kapcsolódnak és ennek vizuális jegyeit, attribútumait jelenítik meg. A papucsfejeket hagyományos és újragondolt kategóriában is várják a kiírók, az utóbbiban az alapanyagot és a technikát a pályázók kötöttségek nélkül alkalmazhatják.

© Hont Angéla

A pályázat második témája egy rajzpályázat, amelyre a 9-15 és a 14-20 éves korosztály műveit várják. A hagyományos vagy újragondolt rajzolt papucsfejeket A4-es formában adhatók be, kötöttségek nélkül készíthető színes kézi rajz, terv, festés, tusrajz, tempera, vízfesték, pasztell, ragasztás, kollázs, montázs, számítógépes rajz, akár vegyes technikával is, az egyéni szabad alkotás lehetőségei szerint.

© Hont Angéla

A pályázatokat 2024. március 20-ig várják, a díjak mellett a legszebb művekből a VI. Szegedi Papucs Napján – 2024 júniusában – kiállítást rendeznek Szegeden a Szent-Györgyi Albert Agórában.

Részletes pályázati kiírás: https://szegedipapucs.info/papucsfej-himzo-diszito-palyazat-2023/