Inspirációk az ország legfiatalabb koncertmesterétől

Miranda Liu igazi példakép lehet minden fiatal számára. Életútjából kiderül, hogy ha a céltudatosság kellő elhivatottsággal és szakmai alázattal jár, akkor nincsenek akadályok, a gyermekkori álmok valóra válnak.

Miranda Liu © Suha Péter

Kilencévesen már tudta, hogy hegedűművész szeretne lenni. Ehhez azonban el kellett hagynia otthonát, hogy a legjobbaktól tanulhasson. Így került a zene városába, Salzburgba.2007-ben részt vett a salzburgi Nemzetközi Nyári Akadémián, amit először csak egy kirándulásnak fogott fel, de nem sokkal később már a Leopold Mozart Institutban tanult Paul Roczek irányításával, majd felvételt nyert a Mozarteum hegedűművész-alapképzésére. Salzburgból Erasmus-ösztöndíjjal a Liszt Ferenc Zeneakadémiára került, ami újabb környezetváltozást jelentett.

A kaliforniai születésű fiatal hegedűművésznek 2022 októberében megítélték a magyar állampolgárságot a kiemelkedő művészi teljesítményéért. A budapesti mesterdiplomáját 2017-ben szerezte. Doktori disszertációját Britten Hegedűversenyéről írja. Talán az egyik legnagyobb szakmai elismerés számára, hogy 2016-ban 19 évesen lett a Concerto Budapest koncertmestere. De nem adták könnyen a karmester melletti legfőbb helyet. Hatalmas repertoárt kellett vinnie, a megmérettetés pedig maratoni volt. Három órán keresztül játszott, de végül kivívta az elismerést, és ami még ennél is fontosabb, a tiszteletet.

Mindamellett Miranda mint szólista és kamarazenész is aktív: 2017-ben megalapította a Central European String Quartet-et, 2021-ben a V4 Vonósnégyest, idén áprilisban debütált Erdélyben a Dinu Lipatti Állami Filharmóniával Farkas Róbert karmesterrel, májusban pedig San Franciscoban a Redwood Symphony-val koncertezett, mint szólista.

Mirandának volt egy álma.Olyan platformot akart létrehozni, amelyben a világ minden tájáról érkező tehetséges zenészek együtt zenélnek és életre szóló barátságokat kötnek. Körvonalazódott előtte egy új fesztivál képe, ami inspirációt nyújthat művészeknek, diákoknak és közönségnek egyaránt.A New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált (NMICMF) első alkalommal 2019-ben rendezték meg Budapesten. Sikerességét bizonyítja, hogy évről évre a fesztivál új kezdeményezésekkel bővül (pl. különleges fellépési lehetőségek a résztvevőknek, együttműködések nemzetközi partnerekkel, workshopok). A New Millennium Nemzetközi Akadémia (NMIA), amelynek alapja a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, mesterkurzusaival minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív és tehetséges zenészek számára, melynek keretében olyan világhírű zenészektől, tanároktól tanulhatnak, akik aktív résztvevői az európai kulturális életnek.

Az idén ötödik alkalommal rendezik meg a Miranda Liu által alapított fesztivált és mesterkurzust Budapesten, de az Erasmus+ támogatásának köszönhetően Magyarország mellett más európai országokban is megrendezésre kerül. A fiatal művésznő nemrég tért vissza Spanyolországból, ahol először rendezték meg az NMICMF-et 2023 áprilisában.  Jövő héten a bulgáriai Rusze városa ad otthont ennek a zenei fesztiválnak, ahol többek között Balázs János zongoraművész, illetve Ilya Kondratiev zongoraművész is a meghívott vendégek sorában lesz. A zárókoncerten Miranda is játszik majd a Rusei Filharmonikus Zenekarral.

Budapesten 2023. augusztus 31. és szeptember 5. között sor kerül a mesterkurzusokra, a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivállal párhuzamosan.  Tanítanak és fellépnek olyan művészek, mint Boros Misi, Somodari Péter, Győri Noémi, Isabel Villanueva Spanyolországból és a V4 Vonósnégyes.  Mesterkurzusra jelentkezés július 20-ig lehetséges a https://nmicmf.com/academy/ oldalon azoknak a zenészeknek, akik világhírű tanároktól szeretnének tanulni és számos fellépési lehetőséghez jutni.  Részletek műsorok és Early Bird kedvezményes bérletvásárlás a https://nmicmf.jegy.hu/ oldalon kezelési költség nélkül. 

Miranda Liu nem mindennapi személyiség. Elképzelni is nehéz, hogy a húszas éveinek elején járó fiatal lány, hogyan és mikor tett szert ennyi ismeretre. Világszerte szívesen látott hegedűművész több nyelven (pl. angolul, magyarul, németül és spanyolul) is kiválóan beszél. Azt vallja, hogy az embernek mindig van hova fejlődnie. Célja úgy dolgozni, hogy napról napra jobb zenész váljon belőle.