Alföldi Róbert rendezésével zárja tizedik évadát az Átrium

A 2023-as évad utolsó bemutatója az Átrium színházban Robert Icke Az orvos című thrillerje lesz, Alföldi Róbert rendezésében, László Zsolt főszereplésével, július 1-jén.

© Lakatos Péter

Miközben az ország kőszínházai már nyári szünetüket töltik, az Átriumban zajlanak az új előadás főpróbái. Robert Icke darabja az identitást vizsgálja: kinek mi a valódi, a választott és a társadalom által rákényszerített identitása. Mi az, amit látunk és amit látunk, az valódi-e. A darab konfliktusa egy intézetvezető főorvos és egy pap kórházi összetűzéséből indul ki, ahol egymás igazságai feloldhatatlan ellentmondásba kerülnek. Egy morális döntés fajul nyilvános szakmai meghurcoltatássá: Dr. Ruth Wolff nem enged be egy katolikus papot az általa vezetett klinika egyik kórteremébe, ahol egy fiatal lány haldoklik egy elhibázott abortusz miatt. A lány meghal, és miután a pappal való vitáról készült felvétel kikerül az internetre, az ügyből személyes, szakmai, majd közéleti botrány keveredik. Dr. Wolff végül nemcsak saját karrierjét, hanem az általa vezetett intézet jövőjét, illetve a kormány által finanszírozott új épületet is veszélybe sodorja.

© Lakatos Péter

© Lakatos Péter

Az orvos felkavaró, de mély humorú és igazán húsbavágóan emberi történet. „Ez a darab teljes egészében etikai vitákból áll, mégis olyan feszült, hogy vannak pillanatok, amikor az embernek eláll a lélegzete – vagy amikor valaki álláspontja annyira felháborítónak tűnik, hogy az ember kapkodni kénytelen a levegőt” – írta Sarah Crompton a What’s On Stage-ben a londoni előadásról.

Icke darabja Arthur Schnitzler A Bernhardi-ügy című 1913-as drámájának aktualizált változata. Az eredeti művet a bécsi cenzúra betiltotta, ám a német színpadok máig rendszeresen játszott darabja, Magyarországon is többször volt látható. Bár az átirat és az eredeti mű között több mint száz év telt el, a darab dilemmája, morális és társadalmi mondanivalója nem változott, de a súlypontok áthelyeződtek, a témák átfogalmazódtak.

© Lakatos Péter

© Lakatos Péter

Az elmúlt években Londonban, Amszterdamban, Hannoverben, Grazban, Bécsben, Temesváron is bemutatott darab Budapesten Alföldi Róbert rendezésében kerül az Átrium műsorára. Az előadást László Zsolt, Parti Nóra, Katona Péter Dániel, Kocsis Gergely, Söptei Andrea, Kocsis Pál, Márton András, Szatory Dávid, Valcz Péter, Kovács Máté és Fülöp Tímea játsszák.