Rozsda 110 – Koncert és zenés tárlatvezetés a Várfok Galériában

Örömmel hirdetjük meg, hogy Rozsda Endre jubileumi kiállításán 2023. július 13-án 18:30-kor egy koncerttel egybekötött tárlatvezetés kerül megrendezésre. Az est folyamán újra felcsendülnek a Magyar Zene Házában már elhangzott négy, nemzetközileg is elismert magyar zeneszerző Rozsda Endre által inspirált zenedarabjai.

Rozsda Endre születésének 110. évfordulóján a Várfok Galéria egy nagyszabású ünnepi kiállítással tiszteleg a művész emléke és lenyűgözően gazdag életműve előtt. Az alkalomra Párizsból érkezett egy sokszínű műtárgyegyüttes, melyet a magyar közönség most láthat először.

A fiatal, saját festészeti útját kutató Rozsda Endre számára az egyik legfontosabb inspirációt Bartók Béla művészete jelentette, ezért a Várfok Galéria és Magyar Zene Háza közösen felkért négy kortárs zeneszerzőt – Balogh Mátét, Dargay Marcellt, Horváth Balázst és Tornyai Pétert – új, Rozsda művészetére reflektáló művek megírására.

A július 13-i rendezvényen Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője fogja ismertetni a kiállítási anyagot, majd az elhangzó zeneművek előtt a zeneszerzők mesélnek a közönségnek az inspirációt jelentő Rozsda festményekről és, hogy miként ragadták meg zeneileg Rozsda kaleidoszkópszerű, teret és időt magába olvasztó, ornamentális szövetstruktúraként megjelenő, sűrű motívumokkal átszőtt festészetét.

Program:

Balogh Máté: Eine Kleine Stadtmusik

Tornyai Péter: ‘Je pose ma tête sur le temps…’

Dargay Marcell: Visages Visibles – Visage Invisible (Látható arcok – láthatatlan arc)

Horváth Balázs: Charleston for Rozsda

Előadók:
fuvola – Réman Zsófia
klarinét – Bartek Zsolt
hegedű – Varga Oskar
gordonka – Rohmann Ditta
ütőhangszerek – Nevelő János

A programon való részvétel ingyenes, de a limitált férőhelyek miatt, regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ide kattintva lehet.

Forrás: Várfok Galéria