Bondoró a Balatonnál! – Invitáló a nemzetközi fesztivál tóparti forgatagába!

Szerző: Böjtös Kinga

2023 nyarán Balatonalmádi árnyas, vízparti sétányára, az Öreg parkba költözik a nemzetközi utcaszínházi kavalkád, melyet az ország legbarátságosabb családi fesztiváljának is neveznek az immár ötödszörre visszalátogató felnőtt és gyermek látogatók.

Alea Teatre

Az 5. Bondoró Utcaszínház Fesztivál három napján – június 30. és július 2. között – a magyar előadók mellett 10 nemzet összesen 24 nemzetközi produkcióját élvezheti a közönség. A fesztivál fő helyszínén, a Bondoró Porondon ez évben láthatjuk a Langaléta Garabonciások gólyalábas utcaszínházát, a Kajárpéci Vízirevüt, a Tűzmadarak Cirkuszcsoport produkcióit, Székely Andrea vízi bábszínházi előadását, melyek hátterét a megunhatatlan vízparti panoráma szolgáltatja. Porondra lép Papito, az argentin bohóc, valamint az osztrák Aramis Gehberger, azaz Dr. Bubbles, a Flare Performance látványos tűzshowt és légtornász csapata, vagy a Les Contes d’Asphalt (BE) sétáló marionett produkciói! Az estéket örömzenével egybekötött klasszikus Balaton-parti tábortüzek és koncertek zárják. Az utcaszínházi vonalat erősíti a Bondoró legújabb helyszíne, a Manézs. Olyan előadók lépnek fel itt, mint az óriásbábokat mozgató BAB Társulat, a Simorág TánCirkusz, az Illaberek Bábszínház, valamint Sarkadi Bence jóvoltából a Világjáró marionettek. Rumi László (TeátRum Trapptop) rendezésében „A fa meséje” címmel egy interaktív rítus játékon is részt vehetünk, maszkokat és bábokat készítve. Az Olasz Kultúrintézet jóvoltából láthatjuk a Circo Pacco előadásait, továbbá a finn Agit – Cirk két kortárs cirkuszi produkcióját és a brit Richard Handley-t!

Che Cirque

A fesztivál legcsaládiasabb helyszíne, a MeseLiget, ahol a közönség Fabók Mancsi Bábszínházát, a KL Színház Sárkárnyölő Sebestyén című előadását láthatja, de a Miskolci Csodamalom Bábszínház, valamint a veszprémi Kabóca Bábszínház is itt lép fel egy-egy program erejéig. Zenepavilon néven új pop-up helyszín bukkan fel a fesztiválon, ami képzőművészeti programok és akusztikus mini koncertek számára ad bemutatkozási lehetőséget. A pavilon többek között Debreczeny Zoltán festőművész Keréktárlat című kiállításának is teret ad, de itt játszik Móser Ádám harmonikaművész, az A la Gainsbourg duó és Báró Maszkura is, továbbá Vecsei H. Miklós színész, a POKET alapítója.

Csodamalom Bábszínház: Mindent járó Malmocska

A Bordűr színpadon fellép Pokorny Lia színésznő, Kollár-Klemencz László, valamint Lovasi András is, akik szólóesttel érkeznek a Bondoróra. Láthatjuk Beck Boróka, azaz Boebeck koncertjét, Grecsó Krisztián és Szabó Balázs közös előadását, sőt zenél nekünk Youlï is! A fesztivál estéit minden éjjel a Bordűrben zárhatják a táncos lábúak! A Bondoró esszenciáját képviselő sétáló látványosságok ugyancsak felbukkannak majd ezeken az estéken.

Flare Performance

A váratlan, vidám forgatagként kavargó, világító óriásbábok ez évben hazai és nemzetközi társulatok jóvoltából csöppennek közénk. A spanyol Alea Teatre és a Cervantes Intézet jóvoltából találkozhatunk Atlantis lakóival egy rendhagyó, világító óriásbábos produkció során, ott lesz Mirrorman és a gólyalábas angyalok is köztünk járnak majd a Taurin Cirkuszcsoport prezentálásában, de láthatjuk a cseh Mask Bureau társulat tagjait is. Ebben az évben is visszatér Stubnya Béla pantomim művész és a Szarka Fedor Guido által életre keltett Mimuido. Látványos, világító óriásbábokat mutat be a francia Compagnie Remue Ménage, akik a Francia Intézet támogatásának köszönhetően óriás medvékkel jelennek meg a fesztiválon.

KL Színház

A megszokott újcirkuszi produkciókkal tér vissza a Bondoró Színpad, ahol 2023-ban is könnyűzenei nagykoncerteket hallhatunk majd. Fellép a Lóci Játszik, a Fran Palermo és a Kéknyúl zenekar is. A fesztivál ünnepélyes záró produkcióját minden évben a Bondoró totemállatának, a főnix madár búcsúztatójának tűzshowja adja. A Bondoró Színpad, s egyben a fesztivál zárókoncertjét a parádés, közös felvonulás, majd az Elefánt zenekar adja vasárnap.

Rémue Mégane

A Bondoró Utcaszínház Fesztivált a VEB 2023 EKF támogatta.

Jegyek és bérletek: https://tixa.hu/bondoro-2023

Programok, fotók: www.bondoro.hu  

Taurin Cirkusz: Gólyalábas angyalok