Legyél te is tátrai futár!

2023. június 14-19. között immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre A TÁTRAI FUTÁROK NYOMDOKAIN című projekt. Az idei program fő attrakciója a Lengyel Intézet szomszédságában, a Jókai téren zajló, számos izgalmat ígérő szabadtéri történelmi kalandjáték lesz, amely során a résztvevők megismerhetik a konspirációs tevékenység szabályait és megtapasztalhatják az egykor a lengyel tátrai futárokra leselkedő veszélyeket.

A TÁTRAI FUTÁROK NYOMDOKAIN elnevezésű projekt azoknak a lengyel tátrai futároknak állít emléket, akik 1939-1944 között a Tátrán keresztül csempésztek át parancsokat, pénzt, mikrofilmeket, valamint a német és szovjet megszállók lengyelországi tevékenységéről szóló jelentéseket. Segítettek továbbá Magyarországra jutni azoknak a lengyel tiszteknek és közkatonáknak, akik a nyugaton szerveződő lengyel hadsereg soraiban kívánták folytatni a harcot. A futárok legtöbbször olyan hegyi vezetők, hegyimentők, kiváló és sokszoros bajnok sízők voltak, akik saját és szeretteik életének kockáztatásával vállalták ezt a szolgálatot.

A TÁTRAI FUTÁROK NYOMDOKAIN – szabadtéri történelmi kalandjáték 

A játék időpontja: 2023. június 18. (vasárnap), 15.00-18.00 óra között

A játék helyszíne: Budapest VI. ker., Jókai tér és környéke

Kiindulópont:Polonia Nova Egyesület – 1061 Budapest, Jókai tér 1.

Legyél Te is tátrai futár! Vajon ki tudod játszani a német őrjáratokat és átkelni a Tátrán? Elég bátor és leleményes vagy ahhoz, hogy megtedd ezt a veszélyekkel teli utat, amely Varsóból Budapestre vezet a magas hegyeken keresztül? 

Meg tudod-e fejteni az összes feladványt és a bázisra vinni a kódolt jelentéseket anélkül, hogy leleplezzen az ellenség?

A játék öt állomása jelképes módon a tátrai futárok útvonalát idézi fel.

Jelentkezni (egyénileg vagy csoportosan) az alábbi formanyomtatvány kitöltésével lehet:

Jelentkezés a szabadtéri történelmi kalandjátékra

A feladatok korcsoportok szerint különböző nehézségi szinttel bírnak, így felnőtt felügyelettel kisebb gyermekek is részt vehetnek a játékban. A résztvevők a szervezőktől ajándékot kapnak.

A játék szervezői: Radosław Alakulat Történelmi Társaság, Lengyel Intézet

Partnerek: Polonia Nova Egyesület, Magyar Tüzér Egyesület