Az igazság hírnöke – Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése

A német megszállás alatt Zsidókat Mentő Lengyelek Nemzeti Emléknapja alkalmából hallhatunk előadást a Terror Háza Múzeumban Witold Pileckiről, „Auschwitz önkénteséről”, aki konspirációs tevékenységet szervezett a haláltáborban és jelentéseket küldött az ott történtekről. Harcolt mindkét totalitarizmus ellen, a világháború után részt vett a független Lengyelország létrehozására irányuló törekvésekben. Elsőként tájékoztatta a világot a megszállt Lengyelország zsidóságának németek által elkövetett végkiirtásáról.  

Az előadás során a magyarul megjelent Witold Pilecki lovassági kapitány auschwitzi jelentése is bemutatásra kerül.  

Időpont: 2023. március 29. (szerda), 18:00 óra 

Helyszín: Terror Háza Múzeum – 1062 Budapest, Andrássy út 60. 

Az est során felszólal:  

Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója 

Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete Magyarországon 

Karol Biernacki, a kötet fordítója és szerkesztője, a Lengyel Köztársaság szegedi tiszteletbeli konzulja, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumának elnöke  

Moderátor: Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója 

Meghívott előadó: Tadeusz Płużański, történész, újságíró, publicista, a „Łączka” Alapítvány elnöke 

Az eseményen való részvétel regisztrációköteles. Kérjük, hogy részvételi szándékát 2023. március 28-ig jelezze az alábbi formanyomtatvány kitöltésével: https://forms.gle/PPyFhBxSV4vM7yER7 

A szervezők magyar-lengyel nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak. 

—————————————————————————————————————– 

Witold Pilecki 1901. május 13-án született Olonyecben, 1918-tól a lengyel hadseregben szolgált, majd 1919-1921 között részt vett a lengyel–bolsevik háborúban. A II. világháborúban megszervezte a megszállt Lengyelország első földalatti szervezetét, a Titkos Lengyel Hadsereget. 1940 szeptemberében egy utcai razzia során hagyta, hogy a németek elfogják, így került Auschwitzba, ahol ellenállási mozgalmat szervezett és folyamatosan tájékoztatta a lengyel földalatti hatóságokat a koncentrációs táborban történtekről.  

Miután 1943 áprilisában megszökött az auschwitzi táborból, részt vett az 1944-ben kitört varsói felkelésben. Elfogása utána a németek hadifogolytáborba szállították, melynek felszabadítása után csatlakozott Anders tábornok olaszországi csapataihoz. A világháború befejezése után Lengyelországban maradt és folytatta hírszerzői tevékenységét, a szovjetek által elkövetett bűnökről gyűjtött információkat. 1947. május 8-án a kommunista állambiztonsági szolgálat letartóztatta, végül több vádpont alapján halálra ítélték. 1948. május 25-én végezték ki. 

A nyugati szövetséges államok az általa készült jelentések alapján értesültek először a zsidóság németek által szervezett kiirtásáról. Budapesten 2018-ban a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban emlékfát ültettek tiszteletére.