Magyar Menyasszony projekt országos, esküvői gyűjtési akciója

Még egy hétig várjuk az esküvői képek, illetve a nagy naphoz kapcsolódó tárgyak fotóinak feltöltését a www.magyarmenyasszony.hu gyűjteményünkbe! A március 31-ig feltöltött anyagból válogatunk a decemberben nyíló nagyszabású Magyar Menyasszony kiállításhoz!

A Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású kiállítást tervez 2023. decemberére „Magyar Menyasszony” címmel, amelyre magánemberek saját és családjuk esküvői fotóit, a nagy naphoz kötődő tárgyi emlékeit várja a múzeum.

A www.magyarmenyasszony.hu internetes oldalra bárki feltöltheti esküvői fotóit, ezzel látható módon részévé válhat a magyar nemzet történelmének.

A nagyszabású kiállítás a magyar nő, a magyar menyasszony nézőpontjából az esküvői szokások, hagyományok, viseletek térbeli és időbeli változását mutatja majd be 1522-től 2022-ig. Írjunk egy közös történetet mindenki történetéből!

A projekt főkurátora: Dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus

FELHÍVÁS:
A múzeum arra buzdít mindenkit, hogy legyen részese minden idők leggazdagabb és legkiterjedtebb esküvői tematikájú gyűjteményének és kiállításának, és töltse fel hozzánk saját vagy családja fényképeit és mesélje el a történetüket!

Decemberi nagyszabású Magyar Menyasszony című kiállításunkhoz várunk fényképeket és tárgyakat, amelyek a Kárpát-medencei esküvői szokásokhoz köthetők.

Az esküvő képek mellé szívesen fogadunk viseleteket (ruhát, cipőt, fátylat, csokrot, ékszert), festményeket, keretezett menyasszonyi koszorút és pártát, étkészletet, meghívókat, dísztáviratokat, menüsorokat, leveleket, naplókat, iratokat és egyéb dokumentumokat!

Teendő:

Regisztrálás a www.magyarmenyasszony.hu oldalon!
Az esküvői kép mellé a tárgyakról készített fotók feltöltése is jó minőségben!

A feltöltött képek a múzeum szakembereinek áttekintése után jelennek meg az oldalon.

A március végéig feltöltött anyagból válogatunk a decemberben nyíló tárlatba!
A feltöltések határideje: 2023. március 31.

Forrás: MNM