Évadkezdés a Radnótiban – 2023

Sok kicsi sokra megy, és nem is olyan kis dolgok, amik a Radnóti Színházban történnek 2023 kezdetén. Repertoárjukon lévő előadásai játszásán túl több saját programmal – a magyar kultúra napján közönségtalálkozóval, rendhagyó irodalomórákkal, jubileumi Szerb Antal-esttel –, vendégprodukciókkal és könyvbemutatóval is várja a nézőket a Radnóti Színház január-február folyamán.

A vége olvasópróba © Dömölky Dániel

Január 9-én kezdődtek meg a március elején bemutatásra kerülő A vége című darab próbái. Bartis Attila nagyregényét a Radnóti felkérésére Mikó Csaba adaptálta színpadra, az ősbemutatót Nagy Péter István rendezi a főszerepben László Zsolttal, Porogi Ádámmal és Katona Péter Dániel egyetemi hallgatóval. A mű egy fotográfus, Szabad András szerelmeinek, családjának, karrierjének, és ezeken keresztül a huszadik századnak összegzésére, feldolgozására vagy éppen lezárására váró, viharos története, amely Schnábel Zita világítástechnikára építő látványtervével (Wurk Ikona LED designer közreműködésével), Pattantyus Dóra jelmezeivel, valamint Dargay Marcell és Csizmás András zenéjével kel életre a Nagymező utcai színházban.

Kályha Kati © Dömölky Dániel

Nem lesz hiány közönségtalálkozókból, beszélgetésekből sem: január 22-én a magyar kultúra napján a Kályha Kati után SZÓVAL beszélgetést tartanak, amelyen a címszereplő, Kováts Adél mellett a rendező, Rusznyák Gábor, valamint a szerző, Szálinger Balázs és Visky András erdélyi magyar író lesz jelen. A közönségtalálkozón moderátor szakértőként Csunderlik Péter történész működik közre. Az Antigoné előadások előtt Karsai György irodalom- és színháztörténész negyedórás beavatóval várja a közönséget, az előadásokat követően pedig a színészek közreműködésével tart közönségtalálkozót. Téma: a dráma cselekményének előzménye, Szophoklész írói munkássága, valamint segít eligazodni a szereplők közötti viszonyokon. Az előadások utáni rendhagyó irodalomórára január 18-án (a vendég: Kováts Adél), 19-én (a vendég: Sodró Eliza), valamint február 13-án kerül sor.

Antigoné © Ofner Gergely

Február 8-án a Futótűz című darabot angol nyelvű felirattal tekintheti meg a közönség, a 15-i Egy csepp mézt pedig jelnyelvi tolmács kíséri. Az érintettek mindkét produkció esetében az erkélyről követhetik teljes élvezettel az előadást. Ugyanebben a hónapban 25. jubileumhoz érkezik a Szerb Antal Száz verse, Bálint András önálló estje.

Futótűz © Dömölky Dániel

A téli hónapokban több játszóhely is bezárni kényszerült a megemelkedett rezsiköltségek miatt, ez történt a Szkéné Színházzal is. Két produkcióját fogadta be a Radnóti, február 3-án Háy János Elem című darabját tűzik műsorra Kerekes Évával és Mucsi Zoltánnal a főszerepben, Bérczes László rendezésében. 5-én pedig Székely János Caligula helytartója című drámája kerül bemutatásra, Nagypál Gáborral a címszerepben, Szikszai Rémusz rendezésében.

Elem © Gálos Mihály Samu

November óta repertoárszerűen látható a Radnótiban a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című produkciója. Legközelebb február 4-én tekintheti meg a közönség az érettségi előtt álló fiúk lázadását a Ceaușescu-rendszer ellen. Ugyanígy minden hónapban műsorra tűzik a Keres Emil Próbateremben a népszerű, kortárs, amerikai író, Annie Baker Körtükör című darabját a KV Társulat előadásában.

Grecsó Krisztián © Falus Kriszta

Ha február, akkor újra Grecsó Krisztián könyvbemutató a Radnóti Színházban: lassan öt éve már, hogy a Magvető Kiadóval szoros együttműködésben a színház ad otthont a népszerű szerző legújabb művének bemutatójának. A Lányos apa könyvbemutatójára két alkalommal kerül sor: február 21-én és 22-én, ekkor lehet majd először kézbe venni és dedikáltatni a köteteket. A beszélgetést Szabó T. Anna moderálja, közreműködik Porogi Ádám és Rozs Tamás.

Forrás: Radnóti Színház