TOP10 – Ezek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai

2023-ban is a fotókiállítások legjeivel indul az új év – a 2020-ban elindított szavazás után már hagyományosan egy fotográfiai kiállítási körképpel jelentkezik a Punkt az év első napjaiban. A rangsorban a fotográfiához köthető szakemberek véleményezték, melyek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai.

Az elmúlt két évhez hasonlóan, idén is széles spektrumból merítettek a válogatás során; decemberben a Punkt felkérte a Fotóhónap rendezvénysorozat kurátorait, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és a Magyar Fotótörténeti Társaság tagjait, valamint a Punkt.hu oldal szerzőit, hogy rangsorolva küldjék el számukra az általuk legfontosabbnak tartott hazai fotókiállításokat a tavalyi évből. Ennek a széles merítésnek köszönhetően kurátorok, galériavezetők, fotográfusok, fotóművészek, szakírók és oktatók szakmai véleménye alapján állt össze az idei toplista.

Roger Ballen kiállítás a Mai Manó Házban © Biró Dávid

A rangsorban a történeti és a kortárs fotográfia területéről egyaránt találhatunk alkotókat, és a fotográfiai stílusok is a médium sokszínűségét bizonyítják. Az elmúlt évekhez hasonlóan a lista élére ismét egy világhírű fotóművész kiállítása került: az 1950-ben az Egyesült Államokban született és több mint negyven éve a dél-afrikai Johannesburgban élő Roger Ballen generációja egyik legjelentősebb fotográfusa, akinek dokumentarista és megrendezett képei egyedülálló helyet foglalnak el a kortárs fotográfiában. A Mai Manó Házban megrendezett Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ című kiállítás nyitóhetére maga az alkotó is ellátogatott.

Roger Ballen a Mai Manó Házban © Boros Bence Bendegúz

A magyar fotográfusok munkáit bemutató kiállítások közül a legfontosabbnak a Capa Központban jelenleg is látható Dezső Tamás: Hipotézis: Levél minden című tárlata bizonyult, mely a lista 2. helyén található. Dezső Tamás az összes élő – köztük az ember – önazonosságát vizsgálja legújabb munkájában. Az identitás kérdését körüljárva Dezső Tamás az emberi létezés metaforáját a növényekben találja meg, amelyek ugyanabból az anyagból és hasonló struktúrákból épülnek fel, mint mi. 

Dezső Tamás kiállítás a Capa Központban © Capa Központ

A rangsor harmadik helyén Nicholas Nixon – még folyamatban lévő, évente egy képpel bővülő – ikonikus sorozatát találjuk, melyben évtizedek óta készít portrét feleségéről és sógornőiről. A Brown nővérek című sorozat – mely a Mai Manó Házban volt látható – az egyik legerősebb példázata a portrékészítésnek és a kortárs fényképészet időhöz való viszonyának.

Nicholas Nixon kiállítás a Mai Manó Házban © Biró Dávid

Az idei rangsorban a nagyobb kiállítóterekben megrendezett kiállítások kerültek a toplista élére, kisebb galériák nem szerepelnek a TOP10-ben, A listán új helyszíneket is felfedezhetünk, az esztergomi Vármúzeumban megrendezett MANU TÍPIA XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé csoportos tárlata rögtön a ranglista 12. helyén debütált, de a pécsi Focus csoport elmúlt negyvenöt évét bemutató tárlat, valamint a 2022 februárban a szentendrei Vajda Múzeumban nyíló PhotoLab kiállításai is bekerültek 2022 legfontosabb tárlatai közé, melynek első 25 helyezettjét most a Punkton mutatják be: https://punkt.hu/2023/01/02/top25-ezek-voltak-2022-legfontosabb-hazai-fotokiallitasai/

HELYEZÉS / PONTSZÁM / KIÁLLÍTÁS

156Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ – Mai Manó Ház
248Dezső Tamás: Hipotézis: Levél minden – Capa Központ
343Nicholas Nixon: A Brown nővérek – Mai Manó Ház
441Martin Parr: Strand az egész világ – Műcsarnok
522Gerhes Gábor: Atlasz – Kiscelli Múzeum
621Hans van der Meer: Apró rejtélyek – Robert Capa Fotográfiai Központ
719Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból – Capa Központ
818Juhan Kuus: Közvetlen Történelem – Mai Manó Ház
916Drozdik Orshi: A fénykép és a szerelmes vers – Mai Manó Ház
1013ANTICAMERA – David Claerbout és Ősz Gábor – Capa Központ
,