Összekötni múltat és jövőt – Invitáló a XIII. Bujtor István Filmfesztiválra

Böjtös Kinga ajánlója

Egy hazai filmfesztivál a Balatonnál, mely szakmailag komolyan veszi magát, de nem ereszti a humort és a rejtélyt! A Bujtor István Filmfesztivál – mely nem pusztán a filmek rangadója – abban is egyedülálló, hogy minden korosztály megtalálja azt a programot, ami épp neki szól: augusztus 18-tól négy napon át gazdag programmal várja a filmek szerelmeseit és a szórakozni vágyókat Balatonszemesen.

Nyolcvan éves lenne Bujtor István, így nyolcvan filmet vetítenek a nevét viselő filmfesztiválon! A veteránautós felvonulással induló programsorozaton a vörös szőnyeg mellett és a filmvetítések közben is lehet beszélgetni az alkotókkal. A nyitó ceremónián Kern András, a Bujtor-család és Frenreisz Károly is ott lesz.

A fesztivál egésze alatt várja a látogatókat az Ötvös Csöpi makett kiállítás Pál Gábor remekeivel, amelyen a legendás Csöpi filmek emlékezetes jeleneteit makettek formájában láthatják az érdeklődők, de találkozhat a közönség egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal, filmes kulisszafotókkal és a fesztivál történeti emlékeivel. Esténként a nagy Bujtor-klasszikusok láthatók: augusztus 18-án A Pogány Madonna, az Ötvös Csöpi-filmek első darabja, 19-én a James Bond paródia, Az oroszlán ugrani készül, 20-án pedig a Rejtő Jenő regényéből született A három testőr Afrikában. A filmvetítésekkel összekötve a közönségtalálkozókra érkezik Kern András, Bujtor Balázs, Bujtor Judit, Piroch Gábor világhírű kaszkadőr és L. Dézsi Zoltán riporter, aki megtalálta annak idején a Pogány Madonna elveszett ereklyéjét.

Napközben a versenyfilmes programot, vagyis az elmúlt másfél év válogatott magyar filmjeit nézheti a közönség, az alkotókkal folytatott pódiumbeszélgetések mellett párhuzamosan, két teremben. Bujtor István életműve nyomán a rejtély, a bűnügy, a humor, az emberi sors és a költészet az alapja a versenyfilmeknek.

A 147 nevezett alkotásból 104 film vesz részt a hivatalos versenyprogramban, a rangos Bujtor István-díjért, melyet augusztus 21-én adják át ünnepélyes keretek között – kategóriánként – a Latinovits Művelődési Házban. Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animációs alkotás és 26 versfilm szerepel.

A fikciós játékfilmek között olyan neves alkotások is vannak, mint a Szabó Győző életregényéből Herendi Gábor rendezésében született Toxikoma, vagy a Mácsai Pál és Alföldi Róbert főszereplésével készült Imposztor. De láthatják a nézők a Takarást, amelyben mások mellett Chován Gábor, Rajkai Zoltán, Oroszlán Szonja és Molnár Levente játszik, vagy az Olt Tamás és Vékes Csaba rendezésében készült Korai menyegzőt, amely a párizsi ÉCU nemzetközi filmfesztiválon a legjobb európai független film díjat nyerte meg. Versenyben van az első filmes rendező, Fazekas Máté Bence igaz történet alapján forgatott filmje, a Kilakoltatás, amely a zsűri különdíját és a közönségszavazás második helyezését is kiérdemelte a KinEst Festen a szicíliai Cataniában. Bent van a versenyprogramban Koltai Róberttel és Lipics Zsolttal, Berkes Bence Elvtársak című játékfilmje és a Triangle, Engelmann Péter a Bournemouth Film School mesterszakán készült diplomafilmje. Látható lesz a Rianás c. kisjátékfilm is, amely díjnyertes lett a Dreamz Catcher International Film Fesztiválon és a Golden Lion International Film Festivalon.

A dokumentumfilmek között van az Érd Médiacentrum részéről Szűcs Gergely alkotása, a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 cm alatt és Kőrösi Máté Dívák c. műve. 17 állomás – a feltámadás keresztútja a címe Erhardt Ágoston alkotásának, amit az MTVA nevezett a versenyprogramba. Kuriózumnak számít Papp Gábor Zsigmond Tandori Dezsőről forgatott és eddig soha nem látott interjúrészekkel bővített portréja, A vízre írt név, valamint a 97 éves, Bonyhádon született Holokauszt- és Covid-túlélő, Lily Ebert története, Berecz Péter feldolgozásában.

Portréfilmekből sincs hiány a versenyprogramban. Többek között láthatjuk Fontányi Fruzsina frissen elkészült Újraálmodó c. diplomafilmjét, melynek főszereplője Németh Hajnal Aurora iparművész, az „Aurora FolkGlamour” divatbrand megálmodója, míg M. Nagy Richárd a Pécsi Balettről forgatott dokumentumfilmet a társulat jubileuma apropóján.

A versfilmek között találunk több Pilinszky-feldolgozást, emellett kortárs költőkből sincs hiány: Krusovszky Dénes, Parti Nagy Lajos, Lackfi János, Finy Petra verseit is filmre vitték.

A fesztiválhangulatról Lutter Imre és Kovács Róbert gondoskodik és a sok ismert vendég között fellép majd Gergely Róbert, DJ Dominique és lemezlovas barátai, DJ Thomx és DJ Csiák, a HappyGang/Cory, Molnár György és Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész, illetve a Brass Vibe fúvószenekar. A rendezvényt Balatonszemes Önkormányzata, a Balatonszemesi Turisztikai Egyesület és a Tihanyi Apátság Múzeuma is támogatja.

A filmfesztivál részletes programja a www.bujtorfilmfesztival.hu oldalon található, ahol az egyes filmek ajánlói is megnézhetők.

Fotók forrása: www.bujtorfilmfesztival.hu  

,