I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál

2022. szeptember 1-4.
Magyar Zene Háza
A program műsorvezető házigazdája: Batta András
Művészeti vezető: Farkas Gábor

A Magyar Zene Háza által megrendezett I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál fókuszába a Felkelő Nap országa kerül: világszínvonalú – hazai és külföldi – szólisták, tradicionális és klasszikus zene, gasztronómiai és filmes programok várják az érdeklődőket a vadonatúj városligeti koncertteremben szeptember 1-től 4-ig.

Farkas Gábor

Japán évezredekre visszatekintő kultúrája számos izgalmat kínál az arra nyitott közönségnek, az utóbbi évtizedekben rohamosan gazdagodó és táguló komolyzenei színtere pedig Európában is nyitott fülekre talál.

A fesztivál ötlete és művészi koncepciója Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművésztől származik, aki először, közel húsz évvel ezelőtt mutatkozott be szólistaként Japánban, majd évről-évre visszahívták az országba. 2017-ben első európaiként lett a Tokyo College of Music zongoratanszékének professzora, ahol majdnem négy évet töltött – ezalatt a legrangosabb koncerttermekben, fesztiválokon és Japán vezető szimfonikus zenekaraival lépett fel, mindemellett 2019-ben elnyerte az év koncertjéért járó Aoyama Music Awardot, ezen kívül több növendéke jelentős versenyeredményeket ért el. Farkas Gábor 2020-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia billentyűs tanszékének vezetője, Tokióban pedig vendégprofesszorként tanít. A kint töltött évek alatt mély benyomásokat szerzett a japán és más ázsiai országok komolyzenei életéről.

 „Úgy gondolom, a klasszikus zene most Ázsiában hódít a leggyorsabban, egyre több versenygyőzelmet és neves pozíciót könyvelhetnek el maguknak a Koreából, Kínából, Japánból származó fiatal művészek. Japánban nagy kultúrája van az amatőr zenélésnek is, számos amatőr szimfonikus zenekar működik, amikben ugyan nem professzionális zenészek dolgoznak, de a profikhoz illő odaadással muzsikálnak, a hivatásos zenészeik viszont csodálatra méltó magas szinten játszanak. Nem pusztán a perfekcionizmusban és a sok-sok óra gyakorlásban keresendő a titkuk kulcsa. Ezek a muzsikusok szívvel-lélekkel muzsikálnak, és sok olyan kiváló művészkollégával volt alkalmam együtt játszani, akiket szívesen bemutatnék a magyar közönségnek” – indokolta a fesztivál elindítását Farkas Gábor.

Várdai István

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál 2022-es kínálatában nyolc koncertet, jazzt és komolyzenét, filmvetítést, origamit, kalligráfiát, zöld tea- és szaké kóstolást, gyermek- és felnőttprogramokat egyaránt találunk. A fesztivál művészei között lesz Akiko Suwanai, Chiharu Taki, Eva Yulin-Shen és Luosha Fang hangszeres szólisták, Sumie Kaneko kotoművész, Reison Kuroda shakuhachi művész, Miho Hazama és Toshio Hosokawa zeneszerzők, Várdai István, Kohán István, Káel Norbert és persze maga Farkas Gábor is.

Akiko Suwanai
Kohán István
Luosha Fang

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál rezidens együttese a Liszt Ferenc Kamarazenekar, műsorvezető házigazdája pedig Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója lesz.

A fesztivált a zenén túl is érdekes programok kísérik.

Szeptember 1-én este 6 órakor a japán nagykövet jelenlétében kezdődik az esemény, a szervezők pedig fát ültetnek a Városligetben. A Magyar Zene Háza multimédiás Hangdómjában pedig Ryoichi Kurokawa vizuális művész munkája látható a négy napban.

A fesztivál a családok látogatására is számít, az ifjúsági koncert, az origami workshop és az anime filmvetítés a legkisebbektől a kamaszokig minden fiatal korosztálynak érdekes lehet.

A Városligetben álló Magyar Zene Háza a rendezők szerint tökéletes helyszínt biztosít a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztiválnak. A természetközeli, áttetsző üvegépítményt a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte, a koncertközpont már a teljes megépülés előtt több nemzetközi elismerésben részesült, legutóbb, márciusban a cannes-i MIPIM ingatlanszakmai kiállításának fődíját hozta el. A Magyar Kultúra napján (2022. január 22.) átadott ház első teljes koncertévadja szeptember 1-én a Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivállal kezdődik.

Művészeti vezető – Farkas Gábor

Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművész, generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese, és a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja. Napjainkra immár számos szólólemeze látott napvilágot a Warner Music Hungary, a Hungaroton, a Toccata Classics London, valamint a Steinway & Sons Records gondozásában. Kiváló tehetségét és eddigi pályafutását a magyar állam Liszt és Junior Prima díjjal ismerte el, valamint egyben Steinway Artist is, és az Aoyama Music Award birtokosa.

Farkas Gábor a 2020/21-es tanév óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs tanszékének vezetője és a Doktori Iskola vezetője is egyben, valamint vendégprofesszora a Tokyo College of Music-nak, Japánban.

Legújabb lemeze Soirées de Vienne (Bécsi esték) címmel jelent meg a Hungaroton kiadónál.

Programinformációk: https://magyarzenehaza.com/programsorozatok/tavol-keleti-komolyzenei-fesztival

Forrás: Távol-keleti Komolyzenei Fesztivál

,