Alkotó képzelet a balatoni tájon – művészportré  és gyermektábor ajánló

Böjtös Kinga interjúja

Sokan a szépséges kerámiáit gyűjtik, mások művészi illusztrációi, vagy egyedi arculati- és csomagolásgrafikáiról ismerik a nevét. De ő szervezi a Bárókerti Nyitott Műhelyek minifesztivált is, miközben különleges nyári ifjúsági táborokat tart a művészetekre nyitott, nem csak környékbeli érdeklődőknek. Lipovszky-Drescher Mária iparművésszel beszélgettem balatoni otthonában.

Hogy lett a fővárosi lányból vidéki alkotó, akinek munkáiban tetten érhető a gyermeki fantázia és a természet ihlette motívumok?

Bár Budapesten születtem, mindig is vidéki lánynak éreztem magamat. A nyarakat nagyszüleimnél töltöttem a Veszprém megyei Nyárádon. Nagyapám egy szorgalmas, szívós, lengyel paraszt ember volt, aki rengeteget dolgozott a földeken, az állatok körül, hogy megtermelje a családnak a mindennapi betevőt. Kislányként tulajdonképpen ebben nőttem fel, szerettem gondozni az állatokat, növényeket. Reggeltől estig a természetet jártam, és már egészen korán elkezdtem megörökíteni az engem körülvevő élővilágot. Volt, hogy elkaptam egy galambot és lefestettem, vagy pár ceruzavonással megörökítettem az állatok jellemző mozdulatait.

A Magyar Iparművészeti Egyetemen (MOME) végeztem, mint keramikus iparművész és vizuális nevelő. Felnőttkori munkáimon is megmaradt ez a természet-közeliség, a rácsodálkozó kíváncsiság. Szeretem a véletlenek útján születő új utakat bejárni. Elvarázsol a keramikus szakma különleges világa, amikor földből, vízből a tűz erejével egy új tárgy születhet a kezeim közt. A növény- és állatvilág az alkotómunkám során állandó inspirációs forrás. Gyakran a falu határában lévő dombokon sétálva, vagy félálomban jönnek a megvalósításra váró ötletek. Kerámia tárgyaimnál is megjelennek grafikáim, illusztrációim szereplői, a növényi indák, leveles ágak, ködbe burkolózó réti gizgazok, füvek, fák, bogarak, madarak.

Miért pont Felsőörs? Mit találtatok meg a Balaton északi partján, hogy itt építettétek fel családi házatokat?

Mikor férjhez mentem, eldöntöttük, hogy a gyermekeinket természetközelben szeretnénk felnevelni. Mivel férjem hajóépítő, kézenfekvő lehetőség volt a Balaton parton otthont keresni. Két évig Balatonfüreden, két évig Tihanyban éltünk, végül Felsőörsön kezdtünk építkezni. Mielőtt Felsőörsre költöztünk, rengeteg helyet bejártunk a környéken otthont keresve kis családunknak. Ezekre az évekre jellemző volt, hogy hátunkra kaptuk a gyerekeket, majd felfedeztünk magunknak egy-egy falut és vidéket, miközben szövögettük álmainkat, hogy hol is lenne jó letelepednünk. Gyermekeink önfeledt öröme, a balatoni táj, az élővilág, a víz közelsége, illatok, ízek, az építészeti emlékek magával ragadó hangulata, a kis falvakban megbúvó romos épületek, ahol egykor hasonló családok álmodták álmaikat: mind egy-egy belém égett emlékkép ebből az időszakból. Mai szemmel azt gondolom, hogy lehettünk volna sokkal bátrabbak és kiszakadhattunk volna merészebben a civilizációból. Felsőörsön, a Bárókert utcában egy igazi baráti közösséget találtunk. Kézműves és iparművész szomszédjaimmal együtt hoztuk létre a Bárókerti Nyitott Műhelyek minifesztivált, ami szerencsére megőrizte intim hangulatát amellett, hogy egyre több érdeklődőt vonz évről évre!

Művészi munkáid mellett néhány éve különleges gyerektáborokat tartasz. Mit tudhatunk e foglalkozásokról?

Az utóbbi években elkezdtem gyerekekkel is foglalkozni, mind iskolai, szakköri, illetve nyári tábor keretei közt is. A gyerekek kreativitása, lendülete nagy hatással van rám. Közös munkánk során legalább annyit tanulok tőlük, mint ők tőlem. Az alábbi oldalon tekinthetők meg a tanítványokkal készült alkotásaink: www.alkotokepzelet.blogspot.com

Idén nyáron három helyszínen, négy témában várom a gyerekeket, Lovas, Balatonfüred – Arács, és Felsőörsön kerülnek megrendezésre a táborok. Textilfestő grafikai, Japán grafikai, Papírszobrász és Őskori tematikában. Szeretettel várok minden vidéki és városi lurkót, akik nyitottak az új technikákra és a hagyományőrzésre, miközben szép helyszíneken jó társaságban töltenék a vakáció napjait!

Fotók: Böjtös Kinga, Lipodresch archiv

Mária grafikái: https://www.facebook.com/lipodresch

A Bárókerti napok: https://www.facebook.com/B%C3%A1r%C3%B3kerti-nyitott-m%C5%B1helyek-1285659551567300

Gyerektáborok:  https://www.facebook.com/M%C5%B1v%C3%A9szeti-gyerek-foglalkoz%C3%A1sok-t%C3%A1borok-2084871608397116/?ref=page_internal

,