Nulladik Változat a Hunniában

A zenekar új fellépése a Hunnia Art Bisztró (1054 Budapest, Bank utca 5.) helyszínén 2022. április 30-án este 8 órától igazi élményt ígér az alter/dark zenék rajongóinak. Az együttes rég nem látott hosszúságú műsort és pót-lemezbemutatót tervez. A koncert a Hol a határ című új lemez bemutató turnéjának egyik állomása.

Öt évvel a Hová mész című kislemez megjelentetése után új, hosszú albummal jelentkezik a csapat. Az alapító frontember, Fenes Tibor az új hanghordozó születéséről elmondta: „Az elmúlt bő tíz évben csak kislemezeket jelentettünk meg, vagy a világhálón terjesztettük az új dalokat. 2020. szeptember óta viszont olyan lendületet kaptunk, hogy érdemesnek találtuk belevágni egy teljes albumba. Teljesen új dalok is lesznek a korongon, illetve olyanok, amelyek ilyen formában még sehol nem szerepeltek. Szerettünk volna egy hagyományos, koszos dark ’n’ roll lemezt csinálni. Olyan durvát, amilyet csak tudunk. Kemény élmények értek minket, ezeket tükrözzük vissza. Persze azért maradt valami bennünk a régi dark romantikából is. A Hol a határ a zenekar 10. sorlemeze”.

A Nulladik Változat 1989-es létrejötte óta stabil formációja a hazai underground klubéletnek. Bár a zenekar alapvetően az alakulás korszakának dark stílusában játszik, ezt hol folkos elemekkel, hol rockkal, hol poposabb hangvétellel ötvözi. Az együttestől nem idegenek a nagyívű koncepciók sem – kompromisszumoktól mentes hozzáállásuk masszív rajongótábort szerzett nekik. Mindezeknek köszönhető, hogy minden koncertjük igazi beavatás és különleges zenei élmény.

A CD borítót Huczek Zoltán tervezte

A Nulladik Változat tagjai: Fenes Tibor (ének, gitár), Puskás Tibor (dob), Töller András (basszusgitár) és Gyurmánczi Attila (gitár).

Zenekari érdekességek

  • A Nulladik Változat megosztott Guinness-rekorder a leghosszabb élő koncert kategóriájában (Balatonfüredi Tíznapos Fesztivál, 2008).
  • Egy ismert zenei fórum szakértői a zenekar A bolyongás évei című számát beválogatták az 1990-es évek 50 legjobb hazai szerzeménye közé (A kilencvenes évek legjobb magyar dalai, Origo, Quart, 2013).

Lemezek:
Nulladik Változat (1992, MC)
A bolyongás évei (1993, MC)
Metropolisz-tánc (1994, MC)
Négy (1996, MC)
Élő – koncert- és kiadatlan felvételek (1997, MC)
Csendkapu (1998, MC)
Játékok könyve (1999, CD)
Murmuc (2000, MC, CD)
Kezdődő kép – videó-klipek és koncertfelvételek (2004, VHS)
Retro (2005, CD) és Retro+ (2006, CD)

Dark Boat Party – A38 Live (2006, DVD)

Darker (2013 EP) és Hová mész (2016, EP)

Hol a határ (2022 CD)

Együttestörténet

Alakulásuk az ercsi laktanyához és Egerhez kötődik, mint mondják, „háborús zenekarként” kezdték. A zenekar indulása még a Fekete Lyuk és a Tilos az Á klubokig, a rendszerváltozás körüli időkig nyúlik vissza. Többször felléptek a Sziget, EFOTT és a Volt Fesztiválon is. A régi nagy helyek közül az Almássy téren és a PECSA-ban is játszottak a VHK és a Sziámi zenekar vendégeként. Ekkoriban Fenes Tibor (gitár, ének), Hricsovinyi Tamás (basszusgitár), Puskás Tibor (dob) és Szabó Attila (gitár, ének) képezte a csapatot, a „négy képzeletbeli srác”. Ebben az időben készítették talán legismertebb számaik videóklipjeit is, például a Felhők közt és A bolyongás évei című dalukéit. Erős vidéki bázissal rendelkeztek többek között Veszprémben, Salgótarjánban, Egerben, Hatvanban, Székesfehérváron, Tatabányán és Szombathelyen.

 Az 1990-es évek közepétől állandó klubzenekarként a Benczúr klub volt a törzshelyük, többször játszottak az Erzsébet téri Gödör Klubban is. Ekkor Szuhaj Péter (gitár) és Dombó Szabolcs (dob) lettek az új tagok. A 2005-ös Retro című lemezük kapcsán 15 állomásos országos turnéra mentek. Emlékezetes videóklip a Szupersztár című alkotás ebből a korszakból.

Az újabb standard fellépő helyük 2007 után a Filter Klub lett, és Töller András basszusgitárosaként csatlakozott a csapathoz. A dobos poszton Timár Rita és Schneider Bea váltotta egymást („a női dobosok korszaka”), Novák Gergő is gitározott egy ideig a zenekarban. Részben komputeres alapokra készítették új dalaikat, aztán (több tagcsere után) Tonka Zoltán dobossal és Krasznahorkai László gitárossal vették föl addigi utolsó, Hová mész című EP-jüket 2016-ban.

Az utóbbi időkben a Zeg Zug Klub majd az Óvóhely lett a zenekar állandó fellépőhelye, ahol a mostani felállás is kialakult. 2019-ben a 30 éves jubileumon több nagy sikerű koncertet adtak, például a Nyolctíz Klubban (ex-Gödör), a Kiscelli Múzeum templomterében és a Fekete Zaj Fesztiválon is. Folyamatosan dolgoztak az új dalokon is a régi, stabil program megtartása mellett. Ennek köszönhetően 2022-ben jelent meg az vadonatúj CD-jük Hol a határ címmel, amit a terézvárosi Gödör Klubban mutattak be. További koncerteket terveznek a Hunniában, az Óvóhelyen és a Fekete Zaj Fesztiválon.

https://dalok.hu/kereses?search=nulladik+v%C3%A1ltozat

https://www.facebook.com/nulladik.hu

Forrás: Nulladik Változat