A gazdátlan kalapács – Pierre Boulezre emlékezve

Az UMZE Kamaraegyüttes Pierre Boulez korszakos remekművét, A gazdátlan kalapácsot állítja a hangverseny középpontjába. A René Char verseire, énekhangra és 6 hangszerre írt, 9 tételes kompozíció minden előadó számára rendkívüli kihívás, olyan mű, amely a 20. század második felének európai zenéjében nem kerülhető meg.

Csapó Gyula ugyancsak énekhangra, valamint 7 hangszerest foglalkoztató együttesre írta Huacas című darabját, melynek magyarországi bemutatója hangzik el a koncerten. A mű azték és spanyol szövegekre íródott, ajánlása, a konkvisztádorok és az inkvizíció áldozatai mellett, Pierre Bouleznek szól, „hálából A gazdátlan kalapácsért”. A műben leginkább Boulez ciklusformáló zenei gondolkodásmódjának hatása figyelhető meg, kreatív módon értelmezve.

Horváth Balázs Unisono c. darabja nyolc hangszerest foglalkoztató együttesre készült. Boulez hatása itt konkrétabban jelentkezik a partitúrában: a szerző Boulez műveiben használt hangsorokat, akkordokat is alkalmazott a művében, jóllehet, ezek a hallgató számára többnyire rejtve maradnak.

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál
A gazdátlan kalapács
Pierre Boulezre emlékezve
(január 15., szombat, 19:30 – BMC Koncertterem)

Előadók
Bódi Zsófia – szoprán
Molnár Anna – mezzoszoprán
Duleba Lívia – fuvola
Bársony Péter – brácsa
Koltai Katalin – gitár
Holló Aurél – ütőhangszerek
Schlanger Tamás – ütőhangszerek
Fábry Boglárka – ütőhangszerek
UMZE Kamaraegyüttes
Tihanyi László – vezényel

További információ: https://atlatszohang.hu/event/a-gazdatlan-kalapacs/