Szülőfalum, Pest – Fesztbaum Béla színházi estje Molnár Ferenc írásaiból

Jól ismerjük a briliáns vígjátékok vagy a Pál utcai fiúk szerzőjét, de nem igazán ismerjük azt a szenvedélyes újságírót, aki egy kávéházi asztal mellől, egyéni hangvételű cikkekben tartott tükröt szeretett Budapestjének. Fesztbaum Béla Szülőfalum, Pest című előadása Molnár Ferenc bravúros és érzékeny szövegeivel a Vígszínház házi szerzőjének ismeretlen arcát idézi fel. Az előadást 2022. január 15-én mutatják be a Vígszínház Házi Színpadán.

Fesztbaum Béla © Éder Vera

Molnár Ferenc éleslátása, színházi érzéke, humora a Szülőfalum, Pest alapjául szolgáló írásaira is rendkívül jellemző. Egy dinamikusan fejlődő világváros krónikásának is tekinthető. „Minden érdekli, minden téma után odafordul és hol rendkívül szenvedélyes, hol igen mulatságos szövegekkel tart tükröt szeretett Pestjének. A hatalmas gazdasági fellendülés árnyoldalai, a kisemberek sorsa, a színházi világ kulisszatitkai, a közélet visszásságai, a mindent behálózó korrupció, a korabeli média káros hatásai, a magyarság hangoztatása és valódi megélése közötti ellentétek éppúgy érdeklik, mint egy királyi vadászkaland, vagy akár egy lipótvárosi elegáns disznótor. A lényeg, hogy a színházból jól ismert szellemes és okos ugyanakkor igen érzelmes Molnár ezekben az írásokban is nagyon jelen van. Nem is lehet másképp, délelőtt még a Vígszínházban rendezi saját darabját, melynek premierjén este meghajol, hogy aztán éjszaka egy kávéházi sarokban megírja az aktuális kérdéseket boncolgató napi hasábokat. Ha úgy látja jónak párbeszédes formában, vagy akár egy karakter mögé bújva, monológban…” – emeli ki az előadás ötletgazdája és rendezője, Fesztbaum Béla. „Ezt az előadást majdnem egy időben készítettem a vígszínházi A Pál utcai fiúkkal. A nagyszínpadon Rácz tanár úr szerepét próbáltam, de fent az öltözőmben, már nagy erőkkel tanultam, szerkesztettem ezt az estét. Igazán örülök a lehetőségnek, hogy most, a Vígszínház 125. jubileumi évadában „hazahozhatom” a szerzőt és ezt az előadást a Vígszínház közönségének is.”

A Szülőfalum, Pest című előadáshoz színpadi kísérőzene is készült, amit Molnár szellemében – hiszen ő maga is komponált, ha arról volt szó – szintén Fesztbaum Béla írt. A zene szerves része azt estnek, a prózához hasonlóan igen változatos; ha kell bábszínházi, ha kell, operai stílusban szolgálja Molnár szövegeit. Ezen a színházi estén a közönség egy egyszerre elgondolkodtató, ugyanakkor szórakoztató Molnár Ferenc élménnyel lesz gazdagabb. Felfedezheti a szerző ismerős-ismeretlen arcát, ugyanakkor izgalmas időutazást tehet a régi és a mai Budapest között is.

Molnár Ferenc

Szülőfalum, Pest

Előadja: Fesztbaum Béla

Díszlet: Enyvvári Péter

Zenekar: Termes Rita, Farkas Izsák, Simkó-Várnagy Mihály

Szerkesztette, zenéjét szerezte és rendezte: Fesztbaum Béla

Vígszínházi bemutató: 2022. január 15.

További előadások: 2022. január 16., február 25.

http://vigszinhaz.hu/program.php?mid=4BzALEFWdCB0iTqo0s2PbP&eventid=762281