Dizájnerek, kortársak és mentorok – Autentikus viseletek és kortárs dizájn együtt? Romani Design a Ráth-villában!

Majdnem mindannyian segíteni akarunk a nehéz körülmények között élőknek, de átlátjuk, hogyan tudunk jól segíteni? Lelkünk megnyugtatása vagy valódi odafigyelés és problémamegoldás az adományunk?   

Mire vágynak a nélkülözők? Nagyon másra, mint gondolnánk. 

Caritas – Mi a jó segítség, hogy lehet jól adni? – címmel szervez kerekasztal-beszélgetést az Iparművészeti Múzeum november 18-án. Az esemény témája a hatékony segítségnyújtás a hátrányos helyzetben lévő emberek számára. Horváth Judit, a kortárs dizájngyűjtemény főosztályvezetője olyan gyakorlott vendégekkel folytat diskurzust, mint a Romani Design tervezői, a Budapest Bár alapítói, Gáncs Andrea és Farkas Róbert, a Balabit Informatikai Kft. alapítója, Györkő Zoltán, valamint a Common Vibe alapítója, Miklósi Ákos. A programot a Körforgásban: Romani Design című időszaki kiállítás kapcsán, a Ráth György-villában rendezik meg.    

Mai modern, akár nemzetközi szinten is azonnal felismerhető, a roma kultúra szín- és formavilágát felhasználó kortárs ruhákat és kiegészítőket készít a Romani Design, Magyarország első roma divatstúdiójának tervező testvérpárosa, Varga Erika és Varga Helena. A divatstúdió minőségi, kézműves dizájntermékei a divat és az iparművészet eszközeivel erősíti a cigányság társadalmi, valamint kulturális presztízsét – autentikus népviseletet helyez kortárs kontextusba. Az öltözékek nemcsak azért különlegesek, mert visszaköszönnek rajtuk autentikus viseletük motívumai, hanem mert a cigány és a magyar identitást egyszerre, szervesen egymáshoz kapcsolódva képviselik. 

Az Iparművészeti Múzeum kezdettől fogva szoros kapcsolatot ápol a Varga testvérekkel. A Romani Design a múzeum főépületében tartotta első önálló divatbemutatóját 2011-ben. Később a kortárs dizájn főosztály a stúdió két teljes női és egy férfi ruházatból álló, 2017-es tavaszi-nyári kollekcióját válogatta gyűjteményébe, amely most újabb Romani-alkotásokkal bővül. 

Az Iparművészeti Múzeum évek óta futó Körforgásban című kiállítás-sorozatában arra kér kortárs dizájnereket, hogy a múzeum gyűjteményéből válasszanak egy-egy inspiráló tárgyat, tárgycsoportot, és azokra reflektálva hozzanak létre saját alkotást. Ezek szintén maguk is a gyűjtemény részévé válnak. A Romani Design tervezői hat műtárgyat választottak ki, és ezek hatására hat elbűvölően gazdag mintázatú női öltözéket és hozzájuk illeszkedő kiegészítőket készítettek. 

A római és görögkatolikus felekezetű romák körében nagy jelentősége van a vallásos kegytárgyaknak és a Mária-kultusznak, így esett a választás a javarészt több százéves műtárgyakra, amelyek a kortárs öltözékeken új értelmet kaptak. A romák hitfelfogása eltér a hagyományos egyházi dogmáktól, feltételezések szerint a Szűzanya tisztelete összefüggésben állhat az ősi roma anyaisten-kultusszal. Ezzel is magyarázható, hogy a keresztény romák vallásosságában nagyobb szerepe van Szűz Máriának, mint Jézus Krisztusnak. 

A különleges kiállítás még január 2-ig megtekinthető a budapesti Ráth György-villában, ahol izgalmas kísérőprogramokat is szerveznek a kurátori csapat tagjai. 

November 18. csütörtök 18 óra (kerekasztal-beszélgetés)

CARITAS – Mi a jó segítés titka? Hogy lehet jól adni? 

https://jegymester.hu/production/59306/rath-gyoergy-villa-caritas-mi-a-jo-segites-titka-hogy-lehet-jol-adni-kerekasztal-beszelgetes/8234427

November 20. szombat 16 óra (kerekasztal-beszélgetés)
Beszélgetés a nőiségről, emancipációról  

A program során a női mintákról, szerepekről beszélgetünk, és igyekszünk felfejteni azokat a kulturális kódokat, amelyek a kiállításban látható ruhákban megjelennek. A Romani Design alkotóival, Varga Erikával és Helenával beszélget Farkasdy Melinda művészettörténész. 

https://jegymester.hu/production/59298/rath-gyoergy-villa-szakmai-muzeumi-programok-a-templomtol-a-noi-emancipacioig/8237451

December 2. csütörtök 15:30 (könyvbemutató)
Borzák Tibor Cigánylélek című könyvének bemutatója Sztojka Kalapos Zoltánnal 

Borzák Tibor legújabb könyvében a napjainkban még megfigyelhető, ám egyre inkább eltűnőfélben lévő cigány tradíciókról, vallásról, életvitelről szóló helyszíni riportok és a jelent dokumentáló szociofotók, valamint a főbb témákhoz kapcsolódó interjúk (Rostás-Farkas György, Forray R. Katalin, Hofher József) mellett megismerkedhetünk a soltvadkerti jövőbelátóval, Sztojka „Kalapos” Zolival, aki a cigánykártya fortélyait táltosnak tartott nagyanyjától leste el. 

November 18, 25, december 2, 9 csütörtök 17 óra (tárlatvezetés)
Kurátori tárlatvezetés a Romani Design kiállításában 

Körforgásban: Romani Design január 2-ig látogatható kiállításában Dr. Horváth Judit, a tárlat kurátora és/vagy Farkasdy Melinda művészettörténész, társkurátor tart tárlatvezetést, esetenként a Varga-testvérek aktív részvételével. 

https://jegymester.hu/production/59303/rath-gyoergy-villa-kuratori-tarlatvezetes-a-romani-design-kiallitasaban

Forrás: Iparművészeti Múzeum