Az anyátlanokból lesznek a legnagyobb harcosok

A 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában mindig is rendhagyó kötetek jelentek meg, melyeknél a szépirodalmi minőség, prémium megjelenés mellett az egyediség is fontos jellemző volt. Nincs ez másként a három legújabb KULT Könyvünkkel sem, Jesmyn Ward A csontok megmaradnak című kötetével, Liz Moore Hosszú, fényes folyó című könyvével és Stacey Halls A lelenc c. regényével sem. 

Mindhárom regény markáns női karakterekkel dolgozik, akik hiába születtek nyomorúságos körülmények közé, lelki erejüknek köszönhetően képesek kitörni predesztinált sorsukból. Mindhárom regény szereplőire jellemző az anya nélküliség, a létezés legnagyobb árvasága, melyben életük kiteljesítéséhez máshonnan kell erőt meríteniük: akár egy barátnőtől, akár a testvéreiktől, akár a gyermeküktől. De árvaságuk egyszersmind fegyvert is ad a kezükbe a legfontosabb küzdelmekhez. 

A lelenc főszereplője megtanul másnál is keményebben küzdeni a gyermekéért, akit árvaházba kénytelen adni. A csontok megmaradnak főszereplőjének azzal kell szembesülnie, hogy kamaszként, terhesen a legerősebb támogatást fiútestvéreitől kaphatja. A Hosszú, fényes folyó főszereplője pedig rádöbben, hogy a droggal küzdő, gyengének hitt húgától tanulhatja valójában a legtöbbet, és mégsem biztos, hogy ő az erősebb, mint ahogyan azelőtt gondolta. 

Mindhárom kötetből kiderül, hogy még egy szétesett családban is akkora energia és szeretet található, mellyel köveket, sorsokat lehet megmozgatni. A történetekből az is kiderül, hogy sokszor az anyátlan, az élet veszteseinek gondolt emberekből lesznek saját létezésük legnagyobb harcosai. A gondolat pedig világos: a családra akkor is számítani lehet, ha az látszólag már teljesen cserben hagyott minket.

Stacey Halls: A lelenc

Fülszöveg

Két nő, akiket összeköt egy gyermek és egy titok, amely mindent megváltoztat. London, 1754. Hat évvel azután, hogy törvénytelen gyermekét, Clarát megszülte és a lelencházban hagyta, Bess Bright visszamegy lányáért, akit nem is ismer. Attól tart, hogy Clara nem is élte túl a csecsemőkort, de kiderül, hogy a kislányt valaki már örökbe is fogadta. Bessnek tótágast áll az élete, miközben igyekszik kideríteni, hogy ki fogadta örökbe Clarát – és miért. Bess szállásától nem messze, London külterületén él egy fiatal özvegy, aki már egy évtizede nem hagyta el az otthonául szolgáló nagy, komor házat. Orvos barátja – aki a lelencházban dolgozik – rábeszéli, fogadjon pesztrát a lánya mellé. Az özvegy azonban nem biztos benne, hogy jó ötlet beengedni egy idegent az életébe. A múlt fenyegető árnyai azzal riogatják, hogy feldúlják gondosan elrendezett világát.

Jesmyn Ward: A csontok megmaradnak

Mit tegyen egy kamasz lány, ha élete legnagyobb drámáját, amikor akaratán kívül teherbe esik, nem tudja megbeszélni az anyjával, legfeljebb annak szellemével, mert már régen halott, és csak az emlékeivel tudja segíteni a lányát? Vajon kitől kérhet segítséget: alkoholista apjától, kosármániás fiútestvérétől vagy harci pitbullokat tenyésztő másik fiútestvérétől? Hogyan tud összekapaszkodni egy család, melynek széthullását nemcsak a Katrina-hurrikán fenyegeti, hanem a sok tragédia, amin keresztülmentek? Jesmyn Ward a Katrina-hurrikán túlélőjeként líraian hiteles képest fest a küzdelmeikről.

Fülszöveg

Bois Sauvage kisváros Mississippi államban, a Mexikói-öböl partvidékén. Hurrikán készül, Esch édesapja egyre jobban aggódik. A férfi kemény piás, a lány és három fiútestvére nyomorognak. Eschben nemigen marad meg az étel – teherbe esett tizennégy évesen. Fivére, Skeetah el-elcsen az asztalról egy-két falatot, hogy harci pitbullja kicsinyeinek adja, az alomból mégis több kiskutya elpusztul. A testvérek a maguk módján próbálják oltalmazni egymást a rideg, durva környezetben. Két ellentétes pólus feszül egymásnak Jesmyn Ward könyvében: költészet és nyomor, az emberi gyengédség és a vidéki élet brutalitása. A csontok megmaradnak igazi irodalom – a faulkneri Dél látomásos, mégis könyörtelenül valóságos prózája.

Liz Moore: Hosszú, fényes folyó

Vajon mire utalhat a Hosszú, fényes folyó cím? A szülői elhanyagoltságtól szenvedő gyermekek végtelen könnyeire?  A kábítószer tudatot, akaratot elsöprő áradására, melyből képtelenség a partra kecmeregni? Vagy a drogba, nyomorba belehalt holt lelkek hosszú, fényes folyamára? A kötetből kiderül ez is, mint ahogyan az is, milyen hosszú utat kell bejárnia a főhősnek ahhoz, hogy rájöjjön, amit egész életében keresett, valójában végig ott volt mellette.

Fülszöveg

A thriller műfaját ez a regény arra használja, hogy feltárja az intimitást – ez egy mélyen emberi történet, a legjobb értelemben vett irodalom. Mickey és Kacey testvérek. A két lány egykor elválaszthatatlan volt, de már eltérő pályára kerültek, noha ugyanazokat az utcákat róják. Mickey zsaru, Kacey pedig az árnyékos oldalon mozog, a legsötétebb sarkokban, drogfüggők és szexmunkások között. Mickey gyilkosságsorozat után nyomoz, és Kacey-nek nyoma veszik. Mickey halálra rémül – mi van, ha a testvére a következő áldozat? Ebben a közegben mindennaposak a halálesetek, a gyilkosság sem ritka. Mickey vajon meg tudja menteni a testvérét, mielőtt túl késő?

A Hosszú, fényes folyó Barack Obama szerint 2020 egyik legjobb könyve volt.

https://21.szazadkiado.hu/
https://www.facebook.com/21szazadkiado/

Forrás: 21. Század Kiadó