Jerry Mayer: Keresztül-kasul – magyarországi bemutató

A szellemes és romantikus vígjáték egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon.

© Molnár Miklós

Janet nincs jó kedvében, amikor szombat hajnalban felszáll a San Franciscó-i repülőtérről induló helyközi gyorsvonatra. Nemrég köszönt el a fiától, aki keresztülhúzta az anyja terveit, ezt nehezen viseli Janet, aki mindent szeret előre megtervezni mások életében is, ragaszkodik a szabályokhoz, a sajátjaihoz is, azokból elég sok van. Janet pszichoterapeuta. Mániás keresztrejtvényfejtő. Most is nála van a New York Times szombati melléklete a rejtvényekkel. Mindig tollal írja be az üres mezőkbe a szavakat, biztos magában, biztos a megfejtéseiben. Profi rejtvényes. Egyedül van a vonatkocsiban. Pillanattal az ajtók záródása előtt felugrik egy fiatalember a szerelvényre. Ő Josh. Volt színész, dolgozott a családi gombüzletben, tizennyolc hónapja nincs állása. Mindketten házasok. Mindketten magányosak. Egymás számára teljesen idegenek. Aztán Josh is kinyitja a New York Times szombati mellékletét, ő is belekezd a keresztrejtvényfejtésbe. Ceruzával töltögeti a vízszintes és függőleges sorokat. Amatőr rejtvényes. Ő inkább beszélgetne, nem is bírja sokáig a rejtvény fölött. Janet viszont azt gondolja, hogy a keresztrejtvény az élet metaforája: aki befejezi, sikeres, aki abbahagyja, kudarcot vall. Mindenesetre segítséget kínál Joshnak. Szóról szóra, keresztül-kasul haladnak a rejtvényben, közben egyre több mindent ismernek meg a másikból, s ha a keresztrejtvény tényleg metafora, akkor mindketten igyekeznek megoldó kulcsot találni a másik életéhez és kitölteni az üres lelki rubrikákat.

© Molnár Miklós

A rendkívül sikeres amerikai sorozatíró, Jerry Mayer Keresztül-kasul című szellemes és romantikus vígjátékának az egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon.

© Molnár Miklós

Szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel

Dramaturg: Hárs Anna

Fordította: Makai Luca és Hárs Anna

Jelmeztervező: Cselényi Nóra

Látványtervező: Enyvvári Péter

Rendező: Dicső Dániel

Bemutató: 2021. július 5., Rózsavölgyi Szalon Arts & Café

Az előadást 12 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

https://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/eloadasok.html?eloadas_id=11825