A nők szerint…Kiállítás az Artézi Galériában

Rajkó Andrea Fenya írása

2021 júniusában és júliusában A nők szerint… című kiállítással ismét látogathatóvá válik az Artézi Galéria. A helyszínen, élőben zajló megnyitóra sokan voltak kíváncsiak, nemcsak amiatt, mert hosszú idő után újra rendeztek offline kiállítást, hanem mert a kiállítás tematikája is mainstream. Az igényes megnyitót a kiállító művészek egyike, Réti Ágnes festőművész, grafikus vállalta (a megnyitó szövege a galéria facebook oldalán olvasható). A gondos rendezés Laukó Pál festőművész munkája, aki több kiállítás rendezője és résztvevője volt az Artézi Galériában. Évek óta Németh Géza képzőművész, a galéria vezetője tervezi a bemutatókhoz készülő katalógust, mely az Artézi honlapján lapozgatható, letölthető.

A kiállításon 14 művész szerepel, közülük négyen (Kovács Johanna, Köböl Vera, Láng Eszter, Mózes Katalin) a Galéria fennállása óta rendszeresen szerepelnek a tematikus kiállításokon, mondhatni: törzstagok. A tizennégyből nyolcan vegyes technikával dolgoznak, többnyire a figurativitás és a nonfigurativitás határán. Láthatunk groteszk, szürreális kollázsokat (Mózes Katalin), kasírozott printeket (Köböl Vera), nagy méretű textilt (Orinet Enikő selyem, organza és Réti Ágnes pasztell és pamutjersey), Vén Mária akvarelljeit és Vincze Petronella tusrajzait.

Annak ellenére, hogy a magyar modern művészetben jelentős festőket és szobrászokat tartunk számon, a kortársak körében a nők és férfiak aránya kiegyenlítettnek tűnik, azonban szakmai közvélemény szerint a hetvenes évek óta zajló folyamatos változások ellenére a családi háttér, neveltetés és az intézmények, a társadalmi és kulturális közeg még mindig korlátozza annak elismerését, hogy a nők alkotóképessége, szemlélete, tehetsége egyenértékű a hasonlóan felkészült, elmélyült férfi alkotókéval. A nagy nemzetközi aukciós házak 2021-ben kiemelt figyelmet fordítanak a női alkotókra/művészekre.

A kiállítás 2021. július 14-ig látogatható.

Forrás: Artézi Galéria