A megváltozott körülmények a Színikritikusok díját is befolyásolják

A Színházi Kritikusok Céhe idén 42. alkalommal adja át a Színikritikusok díját. A koronavírus-járvány jelentős mértékben befolyásolta az elmúlt két évadot, ezért erre való tekintettel a kategóriák is módosultak.

Életműdíj: Szerédi Sára munkája

„A kritikusdíj életében olyan évadot zárunk, amelyhez hasonlót aligha láttunk. A rendszerváltás óta talán a mostani volt a legzaklatottabb színházi évad” – írtuk a 2010/2011-es évad kapcsán. Tíz évvel később ezeket a mondatokat szinte ugyanígy leírhatnánk, mindössze az egyes számot kellene többesre változtatni, hiszen nem egy, de két járvány sújtotta évad áll mögöttünk. Reményeink szerint a Színikritikusok díjának szeptember 12-i átadója ennek az időszaknak a lezárása lesz.

Az idei életműdíjas nevét májusban hoztuk nyilvánosságra. Mint ismeretes, a Színházi Kritikusok Céhe évente egyszer titkos szavazással életművéért kritikusdíjat adományozhat olyan, a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, lezárt pályával vagy pályaszakasszal rendelkező 65 év feletti művésznek (színész, rendező, tervező, dramaturg stb.), aki dokumentálhatóan sokat tett a magyar nyelvű színház fejlődéséért, eredményeiért, színvonalának emeléséért, és közvetve vagy közvetlenül hozzájárult, illetve hozzájárul a magyar színházművészet jövőjének alakításához, a fiatalabb színházi generációk neveléséhez, formálásához. 2021-ben Szakács Györgyi jelmeztervező kapja a Színházi Kritikusok Céhe életműdíját.

Posztumusz különdíjjal tisztelgünk Lengyel Anna dramaturgi, műfordítói, színházszervezői munkássága előtt.

Kurázsi díjjal ismerjük el a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóit és hallgatóit, akik kiálltak egyetemük szabadságáért.

A Színikritikusok díjának 15 kategóriája a körülményekre való tekintettel a 2019/2020 és 2020/2021-es évadokra megváltozott, és idén nem a jelöltek, hanem a díjazottak nevét hozzuk nyilvánosságra a díjátadó est előtt. Az előző évek gáláihoz képest szerényebb ünnepségre 2021. szeptember 12-én 19 órai kezdettel kerül sor a Bethlen Téri Színházban, az eseményt azonban Facebook-oldalunkon élőben és ingyenesen közvetítjük.