CZIFFRA 100 – Balázs János római hangversenye

A Cziffra György emlékév keretében 2021. június 24-én 20.00 órakor kerül megrendezésre a Falconieri-palota Liszt termében, Balázs János zongoraestje. 

Balázs János

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz. 2019-ben, 31 éves korában Kossuth-díjat és Fiatal Steinway-művész címet kapott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora tanszékének adjunktusa. A budapesti Zeneakadémián tanult és diplomázott. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Vadim Repin, Várdai István, Charles-Olivieri Munroe, Pinchas Steinberg, Stéphane Denéve, Jukka Iisakkila, Ksenia Zharko, Roger Bausier, David Mathues, vagy Gwendolyn Masin.

A római Collegium Hungaricum által szervezett esten Liszt, Wagner, Schumann, Sain-Saens, Rachmaninoff, Puccini, Brahms, Ponce és Strauss művei csendülnek fel.

A hangversenyt megelőzően, 19.00 órakor Maurizio D’Alessandro Franz Liszt negli anni romani e nell’Albano dell’800 /Liszt Ferenc római és albanói évei az 1800-as években című kötete kerül bemutatásra, Herczog János zenetörténész közreműködésével. Az olasz klartinétművész, zenetörténész Maurizio D’Alessandro neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt, hiszen 1986-ban  ő alapította meg a neves albanói Franz Liszt Fesztivált, amelynek azóta is  művészeti vezetője. A festői tájon fekvő Albano Laziale-ban minden év őszén megrendezésre kerülő nemzetközi fesztiválon az elmúlt években több magyar művész lépett fel a római Collegium Hungaricum közreműködésével, többek között Bakos Kornélia, Ács József, Virágh András, Molnár András, Tót János és Fülei Balázs is.

Róma zenei életében meghatározó szerepet játszott Liszt Ferenc jelenléte. Liszt először 1839 tavaszán látogatta meg az Örök Várost, és mint híres zongoraművészt, a Szent Cecília Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta, majd római letelepedése után, 1861 októberétől kezdve évtizedeken át, élete végéig már az Akadémia aktív tagjaként is sokat tett a város kibontakozó koncertéletének fejlesztéséért. 2017 tavaszán a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és a Zeneakadémia Alapítvány egy Szemerey Balázs által készített Liszt Ferenc mellszobrot ajándékozott a Santa Cecília Akadémia és Konzervatórium számára.

Forrás: Collegium Hungaricum

,