11 éves az Anima Musicae – születésnapi évadnyitó hangverseny

A 11 éves Anima Musicae egy korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére, ahol a barokk muzsikától egészen a dallamos kortárs zenéig vezet az út. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.

Balog József © Rieger Attila

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010. februárjában alakult a Zeneakadémia növendékeiből, G. Horváth László vezetésével. Az együttzenélés öröme, a magyar vonós tradíciók megtartása és az új utak keresése mind fontos motiváló tényező volt a zenekar alapításában. Az első koncertre 2010 június 20-án került sor az Óbudai Társaskörben. A nagysikerű előadás megerősítette a zenekar tagjaiban a hitet, hogy kitartó munkával a magyar komolyzenei élet meghatározó alakjává nőheti ki magát. Mindamellett, hogy a tradicionális koncertek útján indult el az együttes, alapvető vágy volt, hogy új színt hozzon a kamarazenekari koncertek világába. Ennek tükrében alakította ki a repertoárját is melyben meghatározó, hogy a reneszánsztól egészen napjainkig minden kor zenéje egységesen megtalálható a zenekar koncertműsorán.

„Lelkesülési pillanat – a XIX. század zenei sajtójában ilyesforma kifejezésekkel körvonalazták a hallgatói elragadtatást, az élmény kiváltotta felhevülést – írta a sajtó az Anima Musicae éppen tíz évvel ezelőtti koncertjéről. Akkor még nem sejthették, mekkora kincs lesz, amikor a közönség visszatérhet a koncerttermekbe. Évadzáróból így válik évadnyitóvá az együttes 2021. június 20-i estje, ugyanis első alkalommal vehet részt rajta személyesen a várva várt hallgatóság a Nádor Teremben. Az Anima Musicae erre az alkalomra egy korszakokon átívelő műsorral készül, ahol a barokk muzsikától egészen a dallamos kortárs zenéig vezet az út. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét a koncerttermekben.

Anima Musicae © Seprűs Péter

Június 20., vasárnap, 19.00 – Nádor Terem

Műsor:

Joseph Haydn: D-dúr  „Reggel” Szimfónia

Wolf Péter: Musica Seria (zongoraverseny)

 – szünet – 

Pietro Locatelli: c-moll concerto grosso op.1 no.11

Dohnányi Ernő – Dmitrij Sitkovetsky: Szerenád

Közreműködik: Balog József – zongora

Művészeti vezető: G.Horváth László

Műsorvezető: Bolla Milán

Jegyek: https://www.jegy.hu/program/11-eves-az-anima-musicae-szuletesnapi-evadnyito-hangverseny-122758#programInfoTabAnchor

Támogatók: EMMI, NKA, Emberi Erőforrás Támogatáskezelő