Egyedülálló látványvilággal érkezik Tóth Krisztina Denevér című darabjának ősbemutatója

Bezzegszülők, abszurd humor és feszült nyomozás egy eltűnt gumidenevér után – egy független alkotócsapat, Cseicsner Otília dramaturg, Melkvi Bea színésznő és Dicső Dániel rendező viszi színre az egyik legnépszerűbb kortárs magyar író sajátos hangulatú, csupa aktuális témát feszegető darabját. Az online kapcsolattartásba belefásult szülők mindennapos bosszúságai ezúttal nem mindennapi látvánnyal párosulnak, a különleges díszlet és a kreatív technikai megoldások révén az előadás ugyanis kilép a hagyományos színház jól ismert keretei közül.

Tóth Krisztina: Denevér – Melkvi Bea © Kállai-Tóth Anett

A tucatnyi irodalmi díjjal kitüntetett, sokkötetes szerző, Tóth Krisztina óvodai környezetbe helyezett krimijének középpontjában egy rejtélyes „bűneset” áll, amely nyomán nem csupán egy család élete zökken ki a megszokott kerékvágásból, de felbolydul egy egész közösség, és a felszínre törő indulatok végül nem várt eseményekhez vezetnek. A fordulatos történet során a nézők egy esendő anya nézőpontjából szembesülhetnek az egymás iránti figyelem és felelősség hiányának elkerülhetetlen következményeivel. A szellemes szóváltásokkal teli előadásban olyan, sok szülő életét meghatározó problémák kerülnek terítékre (és szokatlan fénytörésbe), mint a gyereknevelés olykor igen kimerítő nehézségei, a virtuális kommunikáció buktatói, a folytonos megfelelni akarás kényszere vagy a magány, no meg az óvodai bullyinggal határos undokságok, amelyek – spoilerveszély! – jelen esetben nem a gyerekek, hanem a felnőttek között mérgezik a levegőt.

Tóth Krisztina: Denevér – Karalyos Gábor, Melkvi Bea © Kállai-Tóth Anett
Tóth Krisztina: Denevér – Melkvi Bea © Kállai-Tóth Anett
Tóth Krisztina: Denevér – Karalyos Gábor © Kállai-Tóth Anett

A hatszereplős produkció egyik érdekessége, hogy az összes karaktert mindössze két színész játssza: míg Melkvi Bea négy, Karalyos Gábor két nagyon különböző figurát kelt életre, így az előadás egyszerre jelent komoly kihívást, és a ragyogó lehetőséget arra, hogy a színészek sokszínűségükről és tehetségükről adjanak tanúbizonyságot. A különböző személyiségek megformálásában természetesen többféle formában is segítségükre van a technika, amelynek köszönhetően az előadás nem egyszerű színházi közvetítésként működik, sokkal inkább kelti egy 21. századi tévéjáték benyomását. A cselekményt egyrészt hang- és videóbejátszások, valamint a mozgatható és variálható elemekből álló díszlet teljes szélességén végigfutó, látványos vetítések támogatják. Másrészt amikor a helyzet úgy kívánja, a színész bizony maga is kamerát ragad – így eshet például az, hogy a Melkvi Bea által játszott karakterek egymással társalognak. „Az kezdettől nyilvánvaló volt, hogy el kell szakadnunk a szokványos megoldásoktól, hiszen Tóth Krisztina eleve két színészre írta a hat szerepet, ami azt jelenti, hogy a színházi gyakorlattól eltérően ezúttal nem a praktikum, hanem a szerzői szándék mentén alakultak ki szerepösszevonások. Az előkészületek során tehát az jelentette a legnagyobb kihívást, hogy a rendezői koncepció és az írói elgondolás harmóniába kerüljön, és a végén egy online, de akár hagyományos színházi formában megvalósítható produkció szülessen.” – mondja Dicső Dániel rendező.A rendkívüli látványvilágért a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Intézet három végzőse, Kiss Donatella, Nyári Virág és Urbancsek Adél felel, a muzsikáról pedig a számos film, színházi- és táncprodukció zenéjét is jegyző Márkos Albert és Bolcsó Bálint gondoskodik.

Tóth Krisztina: Denevér – Karalyos Gábor, Melkvi Bea © Kállai-Tóth Anett

Az előadás online premierjét május 12-én tartják, internetes közvetítés formájában május 19-éig látható a http://bit.ly/denever_osbemutato oldalon, később pedig – amint a körülmények lehetővé teszik – az alkotók szándéka szerint élő színházi keretek között is bemutatják.

A bemutató az NKA és az MMA támogatásából jött létre az Infomark Kft. és az Óbudai Kulturális Központ/3K együttműködésében.

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/579238006370337