A Magyar Nemzeti Múzeum folyamatosan nyitja meg kiállítóhelyeit

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) országos intézményi hálózatának tagintézményei május elseje óta egymás után nyílnak meg a járványügyi szabályok betartása mellett. A budapesti főépület, a Magyar Nemzeti Múzeum 2021. május 11-től várja az érdeklődőket az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak rekreációját szolgáló kedvezményrendszerrel.


A látogatók már hétvégén birtokba vehették az MNM Mátyás Király Múzeumát, amely 2020.05.01-jén nyitotta meg kapuit. A nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely 2021.05.04-től fogadja a közönséget: a Park, a Romkert, a Kőtár egy része és a Fogadóépület újra megtekinthető egyének és családosok számára is, korlátozott létszám mellett. Az MNM Esztergomi Vármúzeuma és a közeli Babits Mihály Emlékház május 7-től nyit ki, és pünkösdhétfőn is hívogatja az érdeklődőket. A Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye 2021. május 8-ától lesz újra látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett, de egyelőre turistabuszokat nem fogadhatnak a parkolójukban.

Fotó: Visegrádi Mátyás Király Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma, a nyírbátori Báthori István Múzeuma és a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye 2021. május 8-án 10 órakor nyit. Az MNM Rákóczi Múzeumában a Vörös-toronyba induló csoportlétszám 20 fő, kivételt jelentenek az együtt érkező, nagyobb létszámú csoportok. A múzeumpedagógiai foglalkozás előzetes regisztrációhoz kötött.
 
Május 8-án, szombaton nyit ki a balassagyarmati Palóc Ház, a közeli Palóc Múzeum viszont csak május 11-e, keddtől lesz látogatható. Ezen a napon nyit ki Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum főépülete, ahol tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igényelhetnek a látogatók, előzetes regisztráció útján. A kiállítások megtekintése 2 órás idősávokban zajlik majd. Az épületben egyszerre 250 fő tartózkodhat, ezért a múzeum előzetes, online jegyvásárlásra biztatja a látogatókat. A Nemzeti Múzeum ekkor indítja el a „Múlt nagyjai – jelen hősei” kampányát, hogy a koronavírushoz kapcsolódó első korlátozások kétéves évfordulójáig, 2022. március 11-ig, előzetes regisztráció után, a hét meghatározott napjain ingyenesen fogadja a múlt nagyjait bemutató történeti kiállításaiban a jelenkor hőseit, és egyúttal arra kéri majd a közönséget, hogy az erre létrehozott felületeken mondják el történeteiket, köszönjék meg a mindannyiunkért folytatott önfeláldozó munkát.

A nemesvámosi Villa Romana Baláca. Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum
A „Múlt nagyjai – jelen hősei” kampányhoz ugyancsak kapcsolódó Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szintén május 11-től várja a látogatókat, az állandó kiállítása mellett az Oktatás, hagyomány, innováció – A Semmelweis Egyetem 250 éve című időszaki tárlattal, emellett folytatódik az ősszel elindult Várószoba kortárs művészeti projekt. Az Arany Sas Patikamúzeum május 13-án nyílik, ezt követően csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható.
 
Ugyancsak 2021. május 13-ától tárja ki kapuit Sárazsadányban az MNM Rákóczi Múzeumának Néprajzi Kiállítása. A folyamatot a Pilisszentléleken található Szlovák Tájház zárja, amely május 15-től, szombattól fogadja a kirándulókat.
 
A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai kérnek mindenkit, hogy fokozottan figyeljenek a járványügyi szabályok betartására és az egyes intézmények speciális kéréseire, amelyet lentebb, intézményi bontásban is olvashatnak.
Az Intézmény minden dolgozója élménygazdag szórakozást kíván a visszatérő látogatóknak!
A Magyar Nemzeti Múzeum valamennyi tagintézményére vonatkozó szabályok
A 194/2021. (IV. 26) kormányrendelet értelmében belépőjegy csak koronavírus ellen védett személyek, és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára adható ki. Belépés csak védettségi igazolvánnyal lehetséges! Ennek hiányában nem áll módunkban fogadni a látogatót!
Speciális, adott intézményekre vonatkozó szabályok, információk  
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest
A kiállítások megtekintése 2 órás idősávokban zajlik. A jegyvásárlás online a Jegymester felületén (jegymester.hu) és a helyszínen történik. A csoportokat előzetes regisztrációra kérjük: tarlatv@mnm.hu Múzeumpedagógiai foglalkozás itt igényelhető előzetesen: muzeumpedagogia@mnm.hu Az épületben az idősávokon belül 250 látogató tartózkodhat. Amennyiben a múzeumban egyidőben jelenlévő látogatószám eléri a 250 főt, az ezen felül érkező látogatóknak várakozniuk kell. A múzeumba történő belépés CSAK kézfertőtlenítés után, szájmaszkban lehetséges és kérjük, ügyeljenek e távolságtartásra (1,5, m)!  
A Magyar Nemzeti Múzeum esztergomi tagintézményei: Vármúzeum, Babits Mihály Emlékház, Balassa Bálint Múzeum és a Szlovák Tájház Pilisszentléleken
Szájmaszk és kézfertőtlenítés kötelező! Az egyszerre a különböző terekben tartózkodható látogatók számáról és az egyéb speciális szabályokról az intézmény honlapján tájékozódhatnak: https ://www.varmegom.hu/  
A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma – Sárospatak, Báthori István Múzeuma – Nyírbátor és Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye – Vaja
A látogatók a kiállításokat kézfertőtlenítés után távolságtartással és maszkban tekinthetik meg. Az MNM Rákóczi Múzeumában a Vörös-toronyba induló csoportlétszám 20 fő, kivéve együtt érkező, nagyobb létszámú csoportok. Az MNM Rákóczi Múzeumában a Kávézó is 2021. május 8-án nyit. Múzeumpedagógiai foglalkozás előzetes regisztrációhoz kötött.  
A Magyar Nemzeti Múzeum, Mátyás Király Múzeuma, Visegrád
A múzeum területén maszk használata és a távolságtartás kötelező!  
Magyar Nemzeti Múzeum – Palóc Ház, Balassagyarmat
Maszk viselése és a kézfertőtlenítő használata kötelező. 1,5 méteres távolság betartására kérik a látogatót. Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.  
Magyar Nemzeti Múzeum – Palóc Múzeum, Balassagyarmat
Az épületben max. 70 fő tartózkodhat egyszerre. Maszk viselése és a kézfertőtlenítő használata kötelező. 1,5 méteres távolság betartására kérik a látogatót. Csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges.  
Magyar Nemzeti Múzeum – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és Arany Sas Patikamúzeum, Budapest
A múzeum területén maszk használata és a távolságtartás kötelező! Az Orvostörténeti Múzeumban 25 fő, az Arany Sas Patikamúzeumban 8 fő tartózkodhat egyidejűleg.  
Magyar Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye, Vértesszőlős
Kézfertőtlenítés és kötelező távolságtartás kötelező! A járványügyi helyzet miatt turistabuszok fogadása jelenleg nem lehetséges a parkolóban.  
Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca Kiállítóhely, Nemesvámos
A járványhelyzet miatt csoportokat (10 fő fölött, nem egy háztartásban élők) csak több, legfeljebb 10 főből álló csapatokban fogadnak. A kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb 100 fő tartózkodhat. Maszk használata a kiállítóhely teljes területén kötelező! A belépés csak védettségi igazolvány és személyi igazolvány együttes felmutatásával lehetséges.

Forrás: MNM