Kiderült, hogy mit olvasnak a magyarok

A Libri 2020-as karácsonyi kampányával az olvasóközösségek és az emberi kapcsolatok fontosságára hívta fel a figyelmet. Könyvtérképükre több mint tízezren töltötték fel kedvenc könyveiket, így kiderült, mit olvasnak legszívesebben a magyar olvasók.

Idén karácsonykor a Libri a könyvek közösségalkotó erejét bemutatva elkészítette Magyarország Könyvtérképét, ahová az olvasók november közepétől tölthették fel azokat a könyveket, amiket a legjobban szerettek, amik a legfontosabb szerepet játszották az életükben. A több mint tízezer olvasó negyvenhatezer könyvéből már látható, mik a magyar olvasók legkedvesebb könyvei.

A Könyvtérkép segítségével ráadásul egy olyan közösségi térben találhatták magukat, ahová kedvenc könyveiket feltöltve felfedezhették azokat az ismeretlen könyvrajongókat is, akikkel hasonló az ízlésük, akiknek ugyanazok a könyvek voltak kedvesek. A böngészés mellett a többi olvasó virtuális könyvespolcán megjelenő könyvekre is rá lehetett keresni, és így megtalálni, hogy kikkel vannak közös könyvélményeink.

A látogatók böngészhetik továbbá a Csillagtérképet is, ahol 57 közéleti személyiség kedvenc olvasmányait ismerhetik meg, mint például Farkasházi Réka, Grecsó Krisztián, Kemény Zsófi, Király Júlia, Szabados Ágnes, Rúzsa Magdolna vagy Vecsei H. Miklós.

A november 23-án indult országos kampány segítségével az is kiderült, hogy melyik könyvet tették fel a legtöbben személyes könyvespolcukra, vagyis a program végén fény derült rá, hogy mi Magyarország legkedvesebb olvasmánya. A legaktívabbak a budapesti és Pest megyei olvasók voltak, de sokan töltötték fel könyvespolcukat Csongrád-Csanád megyéből és Győr-Moson-Sopron megyéből is. De nemcsak Magyarországról érkeztek ajánlások a kedvenc könyvekre, több európai országból és Észak-Amerikából is jelentkeztek olvasók a legkedvesebb olvasmányélményeikkel.

A legkedvesebb könyvek listája így alakult:

1 J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat
2 Szerb Antal: Utas és holdvilág
3 Jane Austen: Büszkeség és balítélet
4 Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
5 Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
6 Szabó Magda: Abigél
7 J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura I-III.
8 Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
9 Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors
10 Szabó Magda: Az ajtó
11 Gabriel García Márquez: Száz év magány
12 Ken Follett: A katedrális
13 Agatha Christie: Tíz kicsi néger
14 Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
15 Michelle Obama: Így lettem

Bár a promóció véget ért, a Könyvtérkép továbbra is elérhető a Libri oldalán.

Forrás: Libri Bookline