A szabadság felé. Stanisław Markowski fényképei 1976-1987.

A Szolidaritás megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából a budapesti Lengyel Intézet bemutatja Stanisław Markowski legendás, világ ismert fényképeit, amelyek  a Szolidaritás születését és a nyolcvanas évek Lengyelországának legfontosabb eseményeit ábrázolják.

STANISŁAW MARKOWSKI

(szül. 1949. május 8., Częstochowa) – kiváló lengyel fotóművész, a dokumentumfotó mestere, aki a legújabbkori lengyel történelem legfontosabb eseményeit örökítette meg, különös tekintettel a lengyel nép szabadságharcára a kommunista rezsimmel. Fényképezőgéppel a kezében 1980 augusztusában ott volt a Szolidaritás születésénél a Gdański Hajógyárban. Fényképezte többek között II. János Pál pápa összes hazájában tett zarándokútját, valamint a hadiállapot bevezetését Lengyelországban. Együttműködött Andrzej Wajdával a Vasember című film megalkotásában. Tevékenysége miatt a kommunista Biztonsági Szolgálat megfigyelte és zaklatta.

A fényképezésen kívül van még egy szenvedélye, éspedig a zene. Komponál, zongorázik, énekel. Legfőképpen lengyel költeményeket zenésít meg, de gyakran énekel saját verseket is. 1980-ban zenét szerzett Jerzy Narbutt Szolidárisak c. verséhez, amely azután a Szolidaritás hivatalos himnuszává vált. Munkáit számos lengyelországi és külföldi kiállításon mutatták be. A fotóművészetben elért kiemelkedő eredményeiért több, igen rangos díjban és kitüntetésben részesült.   

,