KORAI UTAZÁSI FOTOGRÁFIÁK – Egyiptom Flaubert idejében, Úti emlékezetek Amerikából (2020. augusztus 25. – október 4. – Mai Manó Ház)

A Mai Manó Ház új kiállításai a korai utazási fotográfiák lenyűgöző világába kalauzolják a látogatókat. Az első emeleten az Egyiptom Flaubert idejében címmel látványos válogatás fogadja a látogatót az első utazó fotográfusok hagyatékából. A második emeleten Rosti Pál Úti emlékezetek Amerikából kiállításán a magyar arisztokrata 1857-58 során tett közép- és latin-amerikai utazásai során készített fotográfiáit tekinthetjük meg.

2. Félix Teynard: Karnak. Dombormű a palota falán. Az oszlopcsarnok északi külső fala. Széthi elfoglalja Yenoamot, 1851–1852, 21,5 x 30,5 cm, új nagyítás papírnegatívról

Kalandor fotográfusok és felfedezők – Egyiptom Flaubert idejében kiállítás

Európa a 19. század elején az ókori Egyiptom felfedezésének lázában égett. Napóleon seregei 1798-ban szálltak partra Egyiptomban, a kíséretükben tudósok, festők, költők és rézmetszők hada érkezett, akik a tájat, a kultúrát, a titokzatos piramisokat és az addig megfejtetlen hieroglifákat tanulmányozták. A Mai Manó Házban most bemutatott tárlaton 1839 és 1860 között készült fotográfiák múzeumi műtárgymásolatai láthatók, egy régóta feledésbe merült világ újra felfedezett, talányos szépségeivel. Ebben az időszakban sok művész, köztük Gustave Flaubert francia író is bejárta Egyiptomot. Flaubert közeli barátjával, Maxime Du Camppal tett hosszabb utazást 1849-1850-ben a Földközi-tenger keleti és déli partjain, és Egyiptom után Görögországba is eljutott.

Francis Frith: Abu Szimbel, II. Ramszesz templomának homlokzata (szignált sztereo felvétel), 1857, 30 x 30 cm, sztereo fénykép

A fénykép őse, a dagerrotípia forradalmasította a látvány megörökítését: olyan valósághű ábrázolást tett lehetővé, amire korábban soha nem volt példa. Az új médium páratlan művészi lehetőségei sokakat ejtettek rabul, fotográfusok egész hada igyekezett megörökíteni a különleges tájakat, épületeket, romokat. A korszakalkotó technológia megjelenésével szinte azonnal megindultak az expedíciók. A kiállításon bemutatott felvételek különlegessége nem csupán a korai fotóeljárások egyediségében, az utazók kalandos élményeinek megragadásában rejlik, hanem abban is, hogy akkor készültek, amikor a műkereskedelem, majd a turizmus még nem pusztította el az ókori Egyiptom örökségének java részét. A tárlaton olyan korai fotográfusok munkái láthatók, mint Maxime Du Camp, Félix Teynard, Louis de Clercq, vagy Francis Frith.

Francis Frith: Krokodil a Nílus egy homokzátonyán (szignált sztereo felvétel), 1857, 28,5 x 40 cm, sztereo fénykép

Az első magyar fotóalbum készítője, Rosti Pál – Úti emlékezetek Amerikából

A második emeleten egy kalandos életű magyar arisztokrata, Rosti Pál Úti emlékezetek Amerikából című albumának képeit tekinthetjük meg. A fiatalember 1856 augusztusában indult a franciaországi Le Havre-ból Amerikába, hajója 1857 januárjában kötött ki Kubában. Végigjárta Kubát, Venezuelát és Mexikót, feltérképezte az „új világ” működését, fényképezett és tárgyakat gyűjtött, sőt utazása során mindent rögzített a naplójában. Vállalkozását Alexander von Humboldt német természettudós inspirálta, aki néhány évtizeddel korábban végigjárta ezt az útvonalat. Amerikai utazásából hazatérve, 1859-ben Rosti a fotóiból egy albumot állított össze, amelyet Párizsban beköttetett és személyesen vitte el ajándékba Humboldtnak. Az album egy példányát a Nemzeti Múzeumnak ajándékozta, egyet-egyet pedig nővéreinek. A kötetnek különleges fotótörténeti jelentősége van, hiszen ez az első magyar nyelvű, magyar fotográfus által készített fotóalbum.

Rosti Pál: Temető egy kolostor romjaival Cortez idejéből, Tlalmanalco, Mexikó város, 1858, Mexikó

A hazai nagyközönség most először láthatja a könyv eredeti fényképeit. Rosti minden felvétele lélegzetelállító élmény, igényesen komponált alkotás, amelyek értékét növeli a korabeli technikából adódó számos kis hiba, torzulás, amelyeket leginkább a tájfelvételek őriztek meg. A fotókon nem látunk felhőket, mert a felvételt készítő gép azt még nem tudta rögzíteni; a víz tükre egynemű masszának látszik, az alakok a hosszú expozíciós idő miatt bemozdulnak, elmosódnak, a mozgó járművek egymás után kétszer jelennek meg.

Az Egyiptom Flaubert idejében című kiállítás a tübingeni Institute for Cultural Exchange és a Mai Manó Ház együttműködésében valósult meg.

Rosti Pál: Egy kert Cuernavaccában, 1858, Mexikó

Kurátorok:

Egyiptom Flaubert idejében

Korai utazók fényképei, 1839–1860

Kurátor: Baki Péter

Rosti Pál: Úti emlékezetek Amerikából

Kurátor: Farkas Zsuzsa művészettörténész

A kiállítások megtekinthetők: 2020. augusztus 25. – 2020. október 4.

Forrás: Mai Manó Ház

,