Elveszett a nyitánya Rossini, A sevillai borbély operájának!

A Margitszigeti nagyszínpadon augusztus 7-én és 9-én mutatják be a vígoperák legkedveltebb darabját, Rossini művét, A sevillai borbélyt Annalisa Stroppa és a Giorgio Caoduro sztárfellépőkkel.

Rossini megérte a pénzét! Miután a zeneszerzőnek A sevillai borbély bemutatójáig már nem volt elég ideje komponálni, ezért saját magától lopott, és az egy évvel korábban írt „Elisabetta” című opera nyitányát iktatta az új darabja elé. A nyitány, mint önálló zenekari szám, talán még az operánál is népszerűbb, ismertebb lett. Persze kis túlzással, mert A sevillai borbély sikerét, a történet és zene kedves humorát semmi nem múlhatja felül, immár 204 éve.

A margitszigeti nagy színpadon augusztusban két alkalommal két külföldi vendégművésszel mutatják be Rossini talán legnépszerűbb vígoperáját. Az olasz mezzoszopránt, Annalisa Stroppat ünnepelheti és ismerheti meg a Margitsziget közönsége, aki Rosina szerepében többszörösen meghódította már a világ nagy operaszínpadait.

Azt is kevesen tudják, hogy ez a korszakalkotó komponista zseni, Rossini az egész operát összesen négy hét alatt írta meg. A Margitszigeten mindenki meggyőződhet arról, hogy az vígopera kiállta az idő próbáját, egyáltalán nem mondhatjuk, hogy összecsapott mű, és a közmondást is cáfolja Rossini műve, A sevillai borbély, miszerint a jó munkához idő kell.

Beaumarchais hősét, a furfangos Figaro történetét, Rossini fülbemászó dallamokkal tette halhatatlanná, augusztusban a Margitszigeten Figaro szerepében pedig nemzedékének egyik vezető olasz baritonjával, a sármos Giorgio Caoduróval élhetjük át a fordulatos történetet.

A legnépszerűbb Rossini-opera bemutatóját 1816-ban tartották a római Argentína színházban. A premierről azt mesélték, hogy a nagytekintélyű és népszerű komponista, Paisiello hívei mindent megtettek az opera megbuktatásáért, de mint arról hamarosan a Margitszigeti színház közönsége is meggyőződhet, szerencsére nem jártak sikerrel.

A darabot indító hangulatos nyitányt követően Rossini zenei humorban is bővelkedő, fordulatos és számos kedves karaktert felvonultató darabja a hazai kiváló operaénekeseknek is lehetőséget ad lubickolni szerepeikben: Horváth István, Pálerdi András, Farkesréti Mária, Geiger Lajos, Kiss András lépnek színpadra.  A Margitszigeten az Operaház Zenekarát Cser Ádám vezényli, Békés András rendezését Kovalik Balázs állította színpadra. A darab ritmikai leleményében és jókedvre derítő temperamentumában egyaránt üdítő hallgató és előadó számára egyaránt.

Az esemény oldala és jegyinformáció: https://szabadter.hu/programok/gioachino-rossini-sevillai-borbely-opera-ket-felvonasban