Online látogatható a Trafó Galéria aktuális kiállítása és kísérőprogramjai – Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė a performansz műfajban rejlő lehetőségeket kutatják

Márciusban online formában nyílt meg a Trafó Galériában a Svájban élő lengyel-litván művészpáros, Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė RYXPER1126AE című kiállítása. Az 2020. április 26-ig látogatható anyag a performansz érzékelésbeli lehetőségeinek kiterjesztésével kísérletezik egy közösségi élmény illatlenyomata alapján. Az alkotók részvételével online olvasókört tartanak, és performansz-dokumentációk is elérhetők.

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: Ne hagyj nyomot I, 2018 – részlet.  Polírozott rozsdamentes acél, mirha, LED, mintatartó üvegcse, headspace tű, nyál, öngyújtó; 140 x 120 x 40 cm © Bíró Dávid

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė kiállítása egyszerre invitálja és izolálja a (virtuális) látogatókat, akiket a köztesség és az átmenetiség zónáiba vezet be: a valós tér és az online tér közé, az anyag és az információ közé, a természet és annak generált leképzése közé, az elbeszélés és az elmélet közé, egyéni és kollektív tapasztalatok közé. Kiindulópontja egy korábbi kollektív tapasztalat, egy közös kiállításélmény emlékét őrző illat volt; a művészek egy performanszának molekuláris replikája, illékony lenyomata. A tárlat címét adó RYXPER1126AE jelzés ennek, a művészek és egy illattervező kémikus által közösen kreált illatnak az elnevezése.

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: RYXPER 1126AE, 2019. Ipari aroma diffúzor készülék, rozsdamentes acél, RYXPER 1126AE illat (amely az International Flavors  and Fragrances Inc.-nel való együttműködésbe készült) © Bíró Dávid

A Trafóban a kiállított illat további elemekkel: egy organikus installációval, egy mesterséges intelligencia által generált videóval, egy hang-installációval és objektekkel egészült ki, egyszerre organikus és fémesen rideg spekulatív környezetté változtatva a galéria magányosan maradt terét. A kiállítás ugyanis még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt elkészült, annak megnyitására azonban már nem volt lehetőség, ezért online formában tették elérhetővé, egyéb kapcsolódó tartalmakkal együtt.

Kiállítási látkép – Trafó Galéria © Bíró Dávid

„Egészen szürreális élmény volt, amikor elkészült a kiállítás, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik ezt élőben láthatják. Egyszerre volt nagyon szomorú, ugyanakkor sorsszerű is. Hiszen a látogatók nélküli, azaz a négydimenziós befogadhatóságtól megfosztott tárlat paradox módon éppen arra reflektál, amiről az alkotók gondolkodtatnak: az izoláltságra, a közös élmények megőrzése iránti vágyra, az érzékelés elbeszélhetőségének nehézségeire” – mesélte Szalai Borbála, a Trafó Galéria vezetője. Ezért is tartják fontosnak, hogy néhány szakíró számára biztosítsák a „szenzuális” találkozást, így előre egyeztetett időpontban van lehetőség egyénileg megtekinteni a kiállítást, vagy postai úton illatmintát kérni, ami szintén árnyalja a virtuális látogatói élményt.

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė: Gusła (c934bc564106af50), 2020. Videóanimáció 6;18, holografikus LED ventilátor; ⌀ 50 cm © Bíró Dávid

A kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak. Jelenleg az alkotók Tollasodás (Fledgling) című videója nézhető meg, amelyet a Szellemidézés (Conjuring) követ majd; mindkettő a tavalyi párizsi Lafayette Anticipations Kaleidoscope Manifesto Fesztiváljának keretében bemutatott SULK III című performansz dokumentációján alapszik. Április 18-án, szombaton 11.30-tól online tartják meg a Trafó Galéria Hangover Reading Club sorozatának kapcsolódó olvasókörét, amelyen közreműködik a performansz-művészek által 2013-ban alapított, gender, queer- és feminista művészetelméletekkel foglalkozó Young Girl Reading Group. A szövegeket és a technikai részleteket előzetesen elküldik az érdeklődőknek, jelentkezni a gallery@trafo.hu címen lehet.

Dorota Gawęda és Eglė Kulbokaitė portréja. A művészek jóvoltából

A kiállítás 2020. március 24-től április 26-ig, hétfő kivételével minden nap 16:00 és 22:00 óra között online látogatható az alábbi linken: https://trafo.hu/trafo_galeria/gaweda_kulbokaite.

Bővebb információk: www.trafo.hu