Ha tavasz, akkor Budapesti Tavaszi Fesztivál

Szerző: Marity Mira

Nem egészen egy hónap múlva kezdődik Budapest legnagyobb tavaszi összművészeti fesztiválja. Évek óta úgy érezzük, hogy egyre többet tesznek le az asztalra a rendezvény szervezői, és úgy tűnik, idén is felülmúlják önmagukat. Köszönhető talán ez annak is, hogy idén jubileumot ünnepel a művésztársadalom és a visszatérő közönség, vagyis 40. alkalommal rendezik meg a Budapesti Tavaszi Fesztivált.

Komplex műfaji kínálat

Baroque Ensemble

A fesztivál programja olyan, mint egy színpompás kaleidoszkóp. Van benne klasszikus zenei koncert és áriaest, nagyzenekari előadás és kamarakórus, táncpremier és modern balett, újcirkusz happening és jazzkvartett, képzőművészeti tárlat és fotókiállítás. Lehetetlenség felsorolni, hogy mennyi nívós produkciónak és világhírű előadónak nyújt teret a BTF, és elképzelhetetlen, hogy ne találja meg valaki a kedvére való műsorszámot. Inkább a bőség zavara jellemző, és a programfüzetet elnézve felmerül a dilemma, hogy miként lehetne önmagunkat klónozva az összes performance-ot megnézni, hallgatni, élvezni, belefeledkezni, átélni. A 2020. április 3-án nyitó fesztivál 17 napon át Európa legfontosabb kulturális centrumává avanzsálja Budapestet.

Purcell-Orfeo Kórus

Fókuszpontok köré szerveződő programok

Az óriási érdeklődésre számot tartó sajtótájékoztatót a híres zenei családból származó zongoratalentum, Ránki Fülöp nyitotta meg, két gyönyörű Liszt prelűddel. Ezután Káel Csaba, a fesztivált főszervező Müpa vezérigazgatója és a BTF elnöke emlékezett vissza az 1981-ben szárnyát bontogató fesztiválra, amely azóta Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje lett. Olyan jeles eseményekkel mérhető össze, mint a Bécsi Ünnepi Hetek vagy a Prágai Tavasz. A BTF jelentős kulturális márkaként funkcionál, presztízst jelent azon előadóként vagy akár nézőként is részt venni. Minden évben tavasz elején Budapest ikonikus művészeti intézményeinek és a főváros széleskörű összefogásának köszönhetően áll össze a fesztivál, amely vitathatatlan értéke mellett jelentős turisztikai vonzerővel is bír.

Staatskapelle Weimar – Foto: Felix Broede

Mint minden alkalommal, a rendezvény idén is fókuszpontok köré szerveződik, így Beethoven 250. születési évfordulója az egyik fő topik. Liszt Ferenc a másik hangsúlyos „szereplő”, aki előtt két napos Liszt-maratonnal tisztelegnek az előadók. A Staatskapelle Weimar zenekar pedig egy kuriózumot, Liszt 2018-ban bemutatott operatöredékét (Sardanapalo) mutatja be. A több mint két hétig tartó fesztiválba belesik a húsvét, így nem maradhatnak ki az ünnepi előadások sem. Ennek jegyében hangzik el a Zeneakadémián majd a Máté Passió, a Bazilikában Bach h-moll miséje, a Müpában Händel Feltámadása. Húsvét vasárnap pedig a Várkert Bazárban a csodálatos hangú Sebestény Márta ad majd koncertet.

Kuriózumok a repertoáron

Lajkó Félix
Miklósa Erika

A BTF mindig is a műfaji találkozások fesztiválja volt, és ez már a kezdő programban is megmutatkozik. A GisL című balett (nem félreírás) igazi unikális csemege lesz, a klasszikus Giselle darabot ugyanis a Győri Balett és Lajkó Félix újragondolt adaptációjában láthatja a közönség a Müpában nyitógálaként. A fesztivál egyik fő szenzációja a rendhagyó helyszínre álmodott „Máriák városa” című előadás. Novák Péter a tangó és a színház összefonódásából ihletett darab címszerepét Miklósa Erika énekli majd a Rákóczi téri Vásárcsarnokban – ez lesz a fesztivál záró attrakciója. A szervezők gondoltak az ütős hangszerek kedvelőire is, amelyeknek itthon számos jeles képviselője és rajongója is van. Az „Ütős napot” április 5-re ütemezték a Zeneakadémiára. A programsorozaton belül látható és hallható az Amadinda, a chicagói székhelyű, Grammy-díjas kvartett, a Third Coast Percussion, vagy a négy nagyszerű mexikói muzsikus alkotta Tambuco Percussion Ensemble.

Ütős nap: She Wo

Magasművészet a köbön

Bán Teodóra, aki idén a társszervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként egyengeti a BTF útját, különös nosztalgiával tekintett vissza az elmúlt évtizedekre. A magas és értékes művészeti termékek gyűjtőjének nevezte a fesztivált, amely a nagyközönséget minden műfajon belül megszólította és idevonzotta. A művésznő szívügyének tekinti a barokk muzsikát, ezért külön felhívta a figyelmet a Kiscelli Múzeum Templomterén tartandó előadásra. A Hof-Musici Baroque Ensemble kamarazenekar egy magyar vonatkozású darabot ad elő, Antonio Draghi: Gli aborti della Fretta – Az átkozott sietség címmel.

Slow life – Az élet lassú tempóban

A fesztiválon azok is megtalálják a számításukat, akik a képző- vagy fotóművészet szerelmesei. A Ludwig Múzeumban a Slow life – Az élet lassú tempóban című tárlat ígér egyedi élményt. A Nemzeti Galériában a Vágyott szépség a preraffaelita korszak remekműveit hozza el a londoni Tate Britain. Ne felejtsük, hogy két igen fontos esemény is egybeesik a BTF-el, és részese annak. A Budapest Art Week a főváros jelentősebb galériáiban és múzeumaiban zajlik majd. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban pedig ez időben látható a 38. Magyar Sajtófotó Kiállítás.

https://btf.hu/


Fotók forrása: BTF