„A képzőművészet összekötése a mondanivalóval” – Derkó 2020 – Képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítása a Műcsarnokban

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Az 1955-ben alapított, Derkovits Gyula festő-és grafikusművészről elnevezett ösztöndíj 2020. évi 26 díjazottjának közös, Fazakas Réka kurátori tevékenységével kísért kiállításának a Műcsarnok ad otthont egészen április 19-ig.

Ámmer Gergő alkotása

A 65. alkalommal megítélésre került, a művészvilágban Derkónak becézett ösztöndíj jelentősége többes. Amellett, hogy a 35 évesnél fiatalabb, pályakezdő művészek számára anyagi biztonsága által alkotói szabadságot ad, az alkotói pályájuk elején, elsőként megkapható presztízst jelentő állami kitüntetés. Mintegy belépője, elismerése és ezáltal garanciája a művészeti létnek. Ezáltal nem csak kiérdemelni felelősség, de megítélni is. Az idei díjazottakat több mint 200 alkotó közül választotta ki egy független zsűri. A kiállítótereket betöltő alkotások sokszínűsége az, ami egységes, a művészek témaválasztása és a kivitelezési technikák minden képzőművészeti ágban sokszínű, kreatív személyiségekre utal. Erre a kiállítást megnyitó Áfra János is utalt, méghozzá oly módon, hogy minden alkotóról külön megnyilatkozott.

A kiállító fiatal művészek következetes munkaterv mentén, releváns, önmagukra irányuló, vagy össztársadalmi kérdéseket feszegetnek vizuális alkotásaikon keresztül. Így ne lepődjön meg senki, ha a klímakérdés, a társadalmi rétegződés vagy az identitás keresés témáival találkozik a kiállítóterekben. Több alkotónál közös, hogy a művészettörténet kezdeteire tett áthallásokkal is dolgozik, a görög mitológia elemeire utal.

Schuller Judit: Szarvas

Sokszor idézem Pilinszky János gondolatát, miszerint minden nagy festőművész nagy gondolkodó is egyben. Ez alapján, a kiállítók képzőművészeti alkotásainak napjainkra reflektáló, aktuális gondolatai egybecsengnek az ösztöndíj névadójának örök gondolataival: „Össze kell kötni a képzőművészetet a mondanivalóval, mert az embernek biztosan van közölni valója. Mint festőnek és mai embernek érzem, hogy kötelességem az életünk és társadalmunk jelenségeit maradék nélkül kifejezni.”

Ebben az évben a Derkó díjasok közös tárlata egybeesik a II. Képzőművészeti Nemzeti Szalon Szabadjáték című tárlatával. És ugyan nem kérdés, hogy a legfiatalabb kortárs alkotók számára mekkora lehetőség, hogy egyszerre látogathatók a már kiteljesedett alkotókkal, ez a közös gondolatiság az, amely a korosztályok közötti vonalakat, az alkotói pályák hosszától és kiteljesedési lehetőségeitől függetlenné teszi.

Éljünk tehát ennek a lehetőségével.

Szabó Franciska: Láthatóság, 2018

Kiállítók: Almásy Ivor, Ámmer Gergő, Berkes Ádám Csanád, Bernáth Dániel, Éles Lóránt, Gosztola Kitti, Gúgyela Tamás, Gulyás Andrea Katalin, Jagicza Patrícia Linda, Kincses Előd Gyula, Kiss Dániel, Kopacz Kund László, Máriás István aka Horror Pista,  Melkovics Tamás, Nagy Karol, Paráda Zoltán, Révész Anna, Rózsa Luca Sára, Schuller Judit Flóra, Sipos Boglárka, Süveges Rita, Szabó Franciska, Szabó Menyhért, Sztruhár Zsuzsa, Tranker Kata, w. Horváth Tibor

Fotók forrása: Műcsarnok