Spirit of Life – A Swing à la Django, a Talamba és Roby Lakatos a bécsi Musikvereinben koncertezik

A világ egyik legpatinásabb koncerthelyszínén, a bécsi Musikvereinben ad koncertet október 25-én a Swing à la Django az idén 20 éves Talamba Ütőegyüttessel és a világsztár hegedűvirtuózzal, Roby Lakatossal. A Spirit of Life elnevezésű programra kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsorral készülnek, melyben a magyaros dallamokat balkáni, argentin, spanyol, francia zenei elemekkel vegyítik.

Swing à la Django

Október 25-én a bécsi Musikvereinben három különböző zenei stílus kiemelkedő magyar előadói lépnek fel. „Nagy megtiszteltetés a világ egyik legnevesebb koncerthelyszínén játszani. Szeretnénk, ha a bécsi közönség egy olyan virtuóz műsort hallana tőlünk, ami valóban egyszeri és megismételhetetlen. A Talambával és Roby Lakatossal is többször dolgoztunk már együtt, de ilyen összetételben most először lépünk fel. Több hete zajlanak a próbák, hogy minden tökéletes legyen” – emelte ki Lombos Pál, a Swing à la Django vezetője. A hungarian django swing stílust megteremtő és képviselő zenekar muzsikájában megelevenedik az európai jazz virágkora a 30-as 40-es évekből, a francia manouche swing, a bossa nova, az argentin tangó, a sanzonok világa, valamint a magyar és cigány autentikus zene.

Talamba

Ezt egészítik ki a világ legjobb ütőegyüttesei közé tartozó, Artisjus-díjas Talamba szinte transzba ejtő, testet-lelket átjáró ritmusai, valamint a hegedű királyaként ismert Roby Lakatos virtuóz játéka. A Swing à la Django külön-külön már mindkét előadóval fellépett, Roby Lakatossal rendszeresen koncerteznek együtt, a Talamba Ütőegyüttessel pedig több közös produkciójuk is született már a múltban, gondolunk itt a tavalyi és idei Barokk Randevú minifesztiválon való fellépésekre, vagy a mostani bécsi koncert gerincét adó Spirit of Life elnevezésű műsorra.  Az eredeti Spirit of Life produkcióról lemezfelvétel is készült, a hangzóanyagot igazi világzenei körutazásnak is nevezhetnénk: az egzotikus ütőhangszerek, a hegedű, a cimbalom, a nagybőgő és a harmonika szenvedélyes találkozásában a világ hangjai egyesülnek, és alkotnak új, izgalmasan egyedülálló hangzást. Az október 25-i programra kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsorral készülnek az előadók, ami ennek a lemeznek a továbbgondolása, és amelyben a magyaros dallamokat balkáni, argentin, spanyol, francia zenei elemekkel vegyítik.

Roby Lakatos

Az intenzív próbafolyamatok után várhatóan mindenkit elvarázsolnak majd Liszt brilliáns dallamai vagy a virtuóz Pacsirta, a közönséget remélhetőleg mozgásba hozza az argentin Libertango, és felpezsdítik a tüzes bolgár futamok. A három előadó közös fellépésének elsődleges célja, hogy a világ egyik legjobb koncerttermében kiemelkedő magyar zenészek képviseljék az ország kultúráját és a magyar népzenét.

Spirit of Life

Roby Lakatos • Talamba Percussion Ensemble | Swing à la Django

2019.10.25. Gläserner Saal / Magna Auditorium, Musikverein

https://www.musikverein.at/en/concert/eventid/41733

Forrás: Swing à la Django