LÁTTASD A LÁTHATATLANT, HALLASD A HALLHATATLANT!

Lehet-e teljes értékűen befogadhatóvá tenni egy színházi előadást a fogyatékkal élő emberek számára? Mit lehet átadni a színházi látványvilágból egy látássérült nézőnek, és hogyan érzékeltetheti a jeltolmács a darab szövegének stílusát a hallássérült látogatóknak? Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. – a témában október 14-én második konferenciáját tartja a Pesti Magyar Színház a Fehér Bot Nemzetközi Világnapja alkalmából.

Dr. Zalán János PhD, DLA a Magyar Színház igazgatója 

„Színházunk évek óta elkötelezett az akadálymentesített színházi élmény megvalósításában, kiemelt célja, hogy a kultúrához való hozzáférést a kihívással élők számára is egyenlő mértékben tegye lehetővé – vallja Dr. Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója. – Látássérült és hallássérült nézők a számukra fenntartott helyeken bármikor részesei lehetnek a repertoáron futó nagyszínpadi előadásoknak, s ebben van segítségükre a Phonak Roger hallássegítő rendszere, a Sennheiser Mobile Connect applikációján keresztül elérhető élő audionarráció, valamint a helyszínen színpadbejárás, élő jelnyelvi tolmácsolás, és az előadásokhoz letölthető előnarráció.”

Tóth Cecília audionarrátor, társadalmi felelősségvállalási referens   

„Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk, az egyiket idézném: Régen nem szórakoztam ilyen felszabadultan és önállóan! Köszönöm az élményt, hogy akkor jöhetek színházba, amikor a kedvem tartja, nem kell egy-egy véletlenszerűen kitűzött akadálymentes előadásra várnom, így teljes értékű nézőnek érezhetem magam, mint bárki más! – meséli Tóth Cecília, a színház társadalmi felelősségvállalási referense, az akadálymentesítési konferencia házigazdája – Az október 14-i szakmai találkozó lehetőséget ad a tapasztalatcserére, az érintettek mellett várjuk az előadó-művészeti területeken dolgozó elszánt szakembereket is, akik különösen fontosnak és természetesnek tartják a sérült emberek művészeti élményekhez való segítését.”

Díszletbejáráson egy látássérült nézőnek Gáspár Kata, a Magyar Színház színművésze segít 

Akadálymentesítés az előadó-művészet területein II. – konferencia a Pesti Magyar Színházban – tájékoztató és részletes program:
http://pestimagyarszinhaz.hu/hirlevel/files/download/5/tajekoztato_amkonf_pmsz_20191014.pdf

Bár a regisztráció lezárult, de a helyszínen egyedi jelentkezés alapján korlátozott számban még fogadunk érdeklődőket.

A konferencia – nem kérdés – akadálymentesített.

Fotók: Kozma János, Zsigmond László és Juhász Éva/ Magyar Színház

Forrás: Pesti Magyar Színház