Spiró György: Honderű premier

A Pesti Színház 2019-2020-as színházi évadának első bemutatója, Spiró György Honderű című komédiája a nagyszerű művészek jutalomjátékát ígéri egy kitűnő színházi estén.

Honderű © Szkárossy Zsuzsa

Spiró György így ír művéről: „A keresztény középosztály legjobbjairól írtam meg a Honderűt, és nagyon szeretem. Jó volt árnyaltan és pontosan fogalmazó szereplők lelkéből megszólalni az általános szellemi romlásban, jó volt elidőzni e bölcs és tapasztalt emberek között.”

Honderű © Szkárossy Zsuzsa

Három sokat megélt öregúr barátnőjüknél, Annamarinál beszélnek meg találkozót. A látogatás célja azonban nem egy kellemes beszélgetés, nem is a nosztalgiázás – ahogy a háziasszony gondolja -, a régen nem látott barátok egy becsületbeli ügy végére akarnak pontot tenni. A vendégek érkezése előtt váratlanul betoppan egy fiatal végrehajtó, aki Annamari tartozása fejében foglalni készül a lakásban – bármit, ami mozdítható. A többszörös özvegy ugyanis a számláit – kivéve a telefont – meggyőződésből nem fizeti be. A végrehajtó legnagyobb meglepetésére, Annamari szemrebbenés nélkül tenne eleget a végrehajtásnak, de ma rég látott barátait várja.

Honderű © Szkárossy Zsuzsa

Bemutató | 2019. szeptember 6. | Pesti Színház

Háttér:

A nagysikerű komédia felkérésre született, mintegy két hónap alatt: 

Spiró György: „1997 január végén felkértek, hogy írjak egy „nyári” szerepet Tolnay Klárinak. Az első, amire szükségem volt, hogy körvonalazzam azt a társadalmi közeget, ami a művésznőt övezi, amivel teljesen azonosulni tud. Azt viszont nem tudtam, hogy mindezt hogyan tudnám megfogni. Elmentem hát a Széchenyi könyvtárba és ott szerencsémre rábukkantam egy osztálynaplóra, amit 8 éven át vezettek ciszterci diákok. Az osztálynaplóból kiderült számomra, hogy pontosan ugyanolyan szellemiséggel tanították őket, mint engem jó pár évtizeddel később egy kültelki gimnáziumban. Ennek a felismerésnek köszönhetően vissza tudtam nyúlni a hangulathoz, és hirtelen otthon éreztem magam ebben a közegben. Tolnay Klári végül színpadon nem, de a rádióban eljátszotta a szerepet.”

Spiró György:
Honderű

Komédia két részben

Rendező: Valló Péter

2019. szeptember 6. | Pesti Színház

SZEREPLŐK és ALKOTÓK
Annamari – BÖRCSÖK ENIKŐ
Friedhof – LUKÁCS SÁNDOR
Pukánszky – KERN ANDRÁS
Zoltánffy – MÁRTON ANDRÁS
Vancsura – OROSZ ÁKOS

Díszlet: SZLÁVIK ISTVÁN
Jelmez: SZAKÁCS GYÖRGYI
Dramaturg: BALASSA ESZTER
Zeneszerző: MELIS LÁSZLÓ
Zenei munkatárs: TERMES RITA
RENDEZŐ: VALLÓ PÉTER

Forrás: Vígszínház