Hétvégén kezdetét vette a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország idén harmadik alkalommal, augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok. Dübörgő ifjúság témakörben két előadást mutattak be a hétvégén, az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben, valamint az RS9 Színház Vallai kertjében.

Az idei fesztivált Sárossi Bogáta, a Goethe Intézet kulturális referense nyitotta meg. „A Goethe Intézet 2016 óta kiemelt céljának tekinti a Roma kulturális események támogatását és a kapcsolatépítés elősegítését a roma kultúra németországi és magyarországi képviselői, alkotói között. Büszkék vagyunk rá, hogy támogattuk a Roma hősök drámakötet létrejöttét, és örülünk, hogy itt lehetünk ma este, amikor a monodrámák után a kamaradarabok kerülnek színpadra, megtiszteltetés, hogy egy Németországból érkezett előadás nyitja meg a fesztivált.”

So Kheren Amenca?! Örök nyaralás?! © Vincze Alina

A hétvége témája a ’Dübörgő ifjúság’ volt. Mindkét teltházas előadásban fiatalok szerepeltek, akik munkájukkal az új generáció nehézségeire és aktivitására hívták fel a figyelmet. A Fesztivál nyitóelőadása So Kheren Amenca?! Örök nyaralás?! című darab Sandra Selimovic rendezésében. A berlini Gorki színház stúdiója és a bécsi Romano Svato közös produkciója a Németországban született, onnan a közelmúltban kitoloncolt kosovói származású testvérpár valós története alapján készült. A fiataloknak el kellett hagyniuk otthonukat és ekkor kezdődött „örök nyaralásuk” távoli rokonok között.

A Független Színház Magyarország „Selejtesek” című saját előadásának ősbemutatóján szintén fiatalok álltak színpadra, hogy az egészségügyben tapasztalható tébolyt, valamint saját traumáinkat és előítéleteinket megmutatva felvessék a kérdést maguknak és a nézőknek is, hogy mi magunk – a panaszkodáson túl – mit tehetünk a helyzet javítása érdekében. A produkció eltérő szempontokat vetett fel az egészségügy és általában az együttélés kapcsán, felhívva a figyelmet a cselekvés fontosságára. Az előadásokat közönségtalálkozó követte, ahol az alkotók meséltek a közös munkáról, eddigi kihívásokról és eredményekről.

Selejtesek © Vincze Alina

„Nagy öröm számunkra, hogy idén harmadik alkalommal szervezhetjük meg a fesztivált, és újabb négy roma társulatot és előadást ismerhet meg a nagyközönség. Köszönjük azoknak, akik velünk tartottak, a színházat ünnepeltük ezen a hétvégén!” Balogh Rodrigó, a Független Színház művészeti vezetője.

Roma Hősök fesztiválunk szeptember 14-15-én folytatódik, tetemre hívás témakörben két előadás lesz látható.

Pindral

A fesztivál folytatásaként szeptemberben a cseh ARA Art társulat idézi meg a roma történelmet új formában, cirkuszi elemeket is tartalmazó formanyelven. Az idős roma asszony történetmesélésén keresztül a cigányság eredetlegendájától kezdve, az újkori történelmen és Holokauszton keresztül egészen az államszocialista rendszer asszimilációs gyakorlatáig követhetjük végig a közösség sorsának alakulását.  Bár a történet cseh nézőpontból íródott, a Magyarországon élő roma közösségek szempontjából is fontos témákat és kérdéseket vet fel.

Bemutató: 2019. szeptember 14., 18.00, Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér

Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal. 

Ki ölte meg Szomna Grancsát?

A bukaresti Giuvlipen társulat mutatja be egy fiatal roma lány történetét, aki tovább szeretne tanulni, de ebben sem a családja, sem az iskola nem támogatja. A valós történet alapján készült színdarab a lány vívódását több nézőpontból világítja meg, felvetve eltérő megközelítések igazságát, ugyanakkor rámutatva közös felelősségünkre, ami alól senki sem vonhatja ki magát.

Bemutató: 2019. szeptember 15., 18.00, RS9 Színház, Vallai kert

Az előadás után közönségtalálkozó az alkotókkal. 

Mindegyik előadás kapcsán jegyrendelés a szinhaz@fuggetlenszinhaz.hu címen!

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál a világ egyetlen nemzetközi színházi találkozója a roma színházak számára, amelynek célja a roma színház és közösségek értékeinek és kihívásainak felmutatása réven megerősíteni a roma közösségeket, és közös platformra hozni a kisebbség és többség tagjait.

Forrás: Független Színház Magyarország

,